Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα; 4 μυστικά για να τον σταματήσετε

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα; 4 μυστικά για να τον σταματήσετε

Όταν θέλετε να ξεπεράσετε έναν βήχα, υπάρχουν μερικά σχετικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Επίμονος, έντονος και ενοχλητικός. Συχνά ο βήχας γίνεται «μαρτύριο» για τον ασθενή ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά το πέρας της λοίμωξης που το προκάλεσε.

Το σενάριο γνωστό: Ξαπλώνετε μετά από μια κουραστική μέρα που νιώθετε χάλια, μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να βήχετε. Ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, τα συμπτώματα του βήχα χειροτερεύουν, οδηγώντας σε μια νύχτα με ανατροπές.

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ο βήχας γίνεται πιο επίμονος και πιο έντονος τη νύχτα:

  • Βαρύτητα

Ο νούμερο ένα παράγοντας που επιδεινώνει τον βήχα σας τη νύχτα είναι απλός: η βαρύτητα.

Ο δρ. Mitchell Blass, γιατρός στον οργανισμό Georgia Infectious Diseases, λέει ότι: «Όταν ξαπλώνουμε, βλέννα αρχίζει αυτόματα να συσσωρεύεται στον λαιμό».

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η βαρυτική έλξη είναι η ανύψωση.

«Ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι παραπάνω για να είναι πιο ψηλά το κεφάλι σας. Θα βοηθήσει να μην συγκεντρωθεί η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού».

  • Ξηρή ατμόσφαιρα σε κλειστούς χώρους

Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον νυχτερινό σας βήχα. Για να ανακουφίσετε τον ξηρό βήχα λόγω ξηρού αέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο, για να επαναφέρει την υγρασία σε καλά επίπεδα και να διευκολύνει την αναπνοή.

Προσοχή! «Οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να επαναφέρετε τα μικρόβια στον αέρα ή να δημιουργήσετε άλλες ασθένειες».

»Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι με κρυολόγημα ή γρίπη είναι να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, λέει ο δρ. Blass. 

Μπορεί να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με γρίπη προκαλούνται από πνευμονία που εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τη γρίπη».

Νυχτερινός βήχας: Συμβουλές και μυστικά για να μειωθεί

Συνήθως ο βήχας σχετίζεται με το κρυολόγημα και τη γρίπη και είναι ωφέλιμος για τον καθαρισμό της συμφόρησης από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

Αλλά ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να γίνετε καλά και ο βήχας δεν το επιτρέπει αυτό.

Για να μειωθεί ο βήχας το βράδυ δοκιμάστε τα παρακάτω:

1. Φάτε μια παστίλια για τον βήχα

Αυτό θα απαλύνει τον ξηρό βήχα (αυτόν που δεν παράγει βλέννα) και θα καταπραΰνει τον λαιμό σας.

2. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας 

Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά όλο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας στον λαιμό και τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά.

3. Καταναλώστε μέλι

closeup of female mouth and spoon with honey

Η προσθήκη μελιού σε ζεστά υγρά όπως το νερό ή το τσάι, ή το να φάτε σκέτες 1-2 κουταλιές μελιού έχει αποδεδειγμένα μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα, λέει ο δρ. Stephen Russell, γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και ειδικός στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε, ότι το μέλι είχε μέτρια οφέλη στην μείωση του νυχτερινού βήχα σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών.

Ωστόσο, το μέλι δεν συνιστάται για παιδιά κάτω του 1 έτους, διότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

4. Δοκιμάστε κάποιο φάρμακο για τον βήχα 

Τα φάρμακα για τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας περιέχουν συνήθως ένα αντιισταμινικό που σας προκαλεί υπνηλία, εξηγεί ο δρ. Russell.

«Είναι εξαιρετικά στο να σταματούν τις αλλεργίες και τις συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού, συν ότι σε κάνουν να νυστάζεις», λέει ο δρ. Russell, προσθέτοντας, ότι στεγνώνει την μύτη και βοηθά να σταματήσει ο βήχας.

Πηγή: news4health

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό