Γιώργος Καββαθάς : «Επιτακτική ανάγκη τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις»

Γιώργος Καββαθάς : «Επιτακτική ανάγκη τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις»

Tα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τον πληθωρισμό εντείνονται ολοένα και περισσότερο έπειτα από τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.), οι οποίες και δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμητικές πιέσεις, περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση του κόστους εισροών και αυξημένη αβεβαιότητα σχολίασε στο enanews.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να διαχέονται σε ολόκληρη την αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ανατιμήσεις των ενεργειακών αγαθών διαχέονται σε όλο το «καλάθι της νοικοκυράς» αλλά και των επιχειρήσεων επηρεάζοντας τόσο τα προϊόντα διατροφής όσο και το κόστος εισροών για τις επιχειρήσεις (π.χ. πρώτες ύλες, ενέργεια).

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, όλοι αναμένουμε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό. Οι χθεσινές (15/2) ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ δεν μας εκπλήσσουν. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 6,2% (υψηλό 25ετίας) τον Ιανουάριο του 2022 έναντι 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997!

Καταγράφεται επίσης αύξηση κατά 154% στις τιμές του φυσικού αερίουσε ετήσιο επίπεδο και κατά 14,2% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ αυξημένο κατά 22% αποδείχθηκε το κόστος για στέγαση. Οι ανατιμήσεις επίσης στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 5% (ενδεικτικά: ελαιόλαδο 15,4%, λαχανικά νωπά 14,4%, πατάτες 12,3% φρούτα νωπά 8,4%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 7,4%, ζυμαρικά 7,1%, αλεύρι και άλλα δημητριακά 6,6%, τυριά 6,3%, γιαούρτι 6,1%).

Και επιπλέον, μια από τις βασικότερες παραμέτρους. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκεται πλέον κοντά στα 218 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αυξήθηκε κατά 56,7% σε ετήσιο και κατά 8,8% σε μηνιαίο επίπεδο), ενώ το φυσικό αέριο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 36% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Παράλληλα, η τιμή των καυσίμων εκτοξεύθηκε κατά 21,6% σε ετήσιο και κατά 2,3% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ήδη όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφαν πληθωρισμό 5,1% για τον Δεκέμβριο του 2021 που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011.

Όπως αναμενόταν, ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός και σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Από Δεκέμβριο σε Νοέμβριο είχαμε αύξηση τιμών σε ποσοστό 0,7% (π.χ. 10,3% σε ένδυση και υπόδηση, 0,8 στη Στέγαση).

Οι προβλέψεις καταγράφουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022,θα υπάρξει κορύφωση του φαινομένου και ήδη το βλέπουμε.

Η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού έχει αποτελέσει κατά συνέπεια ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που προστίθεται σε εκείνα που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση.

Το ζήτημα είναι μάλιστα σοβαρότερο για τις επιχειρήσεις εκείνες που επλήγησαν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, που είδαν τους κύκλους εργασιών τους και τα αποθεματικά τους να κατακρημνίζονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τη βιωσιμότητα τους.

Για τις επιχειρήσεις αυτές οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια εξανέμισαν τα όποια κέρδη προσδοκούσαν προκειμένου να αναπληρώσουν τις πανδημικές απώλειες.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν αλλά θα διαμορφωθούν σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, με την πραγματική αγοραστική δύναμη ωστόσο των καταναλωτών και τις δυνατότητες ρευστότητας των επιχειρήσεων να υποχωρούν ουσιαστικά.

Με βάση αυτά, απαιτούνται μέτρα που πρέπει να αποσκοπούν στη διάσωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία, αλλά και στην αποτροπή της μετακύλισης του αυξημένου κόστους των επιχειρήσεων στους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις μας λοιπόν αφορούν στις εξής κατευθύνσεις:

  • Μείωση φόρων: προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις σε ορισμένους κλάδους και στα είδη βασικών αναγκών καθώς και μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Μέτρα επιδότησης των αυξήσεων στους λογαριασμούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό του νέου κόστους.
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
  • Εκπόνηση προγράμματος επιδότησης εργοδοτικών εισφορών
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Παραγραφή σημαντικού μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τις πρόσφατες επάλληλες κρίσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έχοντας υπόψη μας τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θεωρούμε ότι η καθίζηση που προκαλείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, δυο χρόνια πανδημίας και επιπτώσεων και τώρα πληθωρισμού, θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην αγορά που θα τοποθετήσει σε ένα νέο κύκλο σπειροειδούς καθόδου προς μια νέα βαθιά ύφεση και μια ασύμμετρη ανάκαμψη εις βάρος του μεγάλου τμήματος της ελληνικής οικονομίας που είναι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες σοβαρές και απανωτές προκλήσεις που ενσκήπτουν για άλλη μια φορά με δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό