H ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καταγγέλλει την επίθεση του Δημάρχου Ιάσμου στους συνδικαλιστές

H ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καταγγέλλει την επίθεση του Δημάρχου Ιάσμου στους συνδικαλιστές

H ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καταγγέλλει εκ νέου τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, αυτή τη φορά για «την ανάρμοστη και αντιδημοκρατική επίθεσή του σε συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων των Ο.Τ.Α. Ν. Ροδόπης και σε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ».

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Μετά τα όσα προηγήθηκαν με κορύφωση τις προηγούμενες ημέρες, όπου ο Δήμαρχος Ιάσμου ζήτησε δημόσια την παραίτηση όλων των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών στοχοποιώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους του Δήμου, κατηγορώντας τη «συντριπτική τους πλειοψηφία» πως «εργάζονται χωρίς αυτοθυσίες, χωρίς κανόνες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του δημότη ή σε κάθε περίπτωση, σκόπιμα απέφευγαν να εργαστούν αποτελεσματικά», συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων των ΟΤΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Μάγγα και με την παρουσία μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, μετέβησαν στο Δημαρχείο του Δήμου Ιάσμου για να καταθέσουν αίτημα στη Διοίκηση του Δήμου για τη διεξαγωγή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης σε χώρο του Δήμου, προκειμένου να συζητηθούν τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν και για να ενισχύσουν τη Συλλογική δύναμη των εργαζομένων απέναντι στις αυταρχικές και απαξιωτικές προς τους εργαζόμενους συμπεριφορές του Δημάρχου.

Είναι προφανές ότι το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα απέναντι στις αυθαιρεσίες της όποιας εργοδοσίας, είναι η συλλογική τους δράση και η συσπείρωσή τους στα Συνδικάτα τους.

Με αυτή την λογική έπραξαν, ως όφειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των ΟΤΑ Ν. Ροδόπης και με την παραπάνω ενέργειά τους, δηλαδή τη Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο Δήμο Ιάσμου αποσκοπούσαν στη στήριξη και την αλληλεγγύη απέναντι στους συναδέλφους τους που δέχονται ανοίκεια επίθεση από το Δήμαρχο Ιάσμου.

Δυστυχώς όμως, ο Δήμαρχος Ιάσμου μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των συνδικαλιστών να παραβρίσκονται σε εργασιακούς χώρους του Δήμου Ιάσμου, διότι δεν τους έδωσε άδεια ο ίδιος, όπως είπε (η συνδικαλιστική ελευθερία είναι κατοχυρωμένη σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα), προέβη σε ανάρμοστη φραστική επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών και άρπαξε το κινητό τηλέφωνο του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με πρόφαση ότι τον βιντεοσκοπούν/μαγνητοφωνούν, κάτι τελείως ανυπόστατο σύμφωνα με τις σαφείς μαρτυρίες των συνδικαλιστών.

Κατόπιν αυτού του πρωτόγνωρου επεισοδίου, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου πήγε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλε μήνυση κατά του Δημάρχου Ιάσμου για την φραστική επίθεση, την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και την αρπαγή του κινητού και ο Δήμαρχος απάντησε με μήνυση κατά του μέλους του Γ.Σ. της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μετέβη εκ νέου στο Δημαρχείο και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη φοβούνται να είναι κοντά στο Σωματείο και να συμμετέχουν μαζικά στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Μετά από αυτή την ενέργεια του Προέδρου, ο Δήμαρχος Ιάσμου υπέβαλε μήνυση κατά και του Προέδρου του Συλλόγου των ΟΤΑ Ροδόπης κ. Δημήτριο Μάγγα, ο οποίος δεν υπέβαλε μήνυση κατά του Δημάρχου. Μετά από αυτά συνελήφθησαν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και ο δήμαρχος και εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή της Εισαγγελέως.

Με τις παραπάνω ανήκουστες και απαράδεκτες ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανάρμοστη και αντιδημοκρατική επίθεση του Δημάρχου Ιάσμου σε συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων των Ο.Τ.Α. Ν. Ροδόπης και σε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ,

Απαιτούμε την άμεση παύση των συνδικαλιστικών διώξεων και

Καλούμε την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ να καταδικάσει την παραπάνω αυταρχική συμπεριφορά του Δημάρχου Ιάσμου και να παράσχει άμεσα νομική υποστήριξη για την προστασία των Συνδικαλιστών και της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους του Ν. Ροδόπης, αλλά και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής μας (ΑΜΘ) αλλά και όλης της Επικράτειας της Χώρας να καταδικάσουν τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές του Δημάρχου Ιάσμου, αλλά και οποιουδήποτε πλήττει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη συλλογική δράση, που είναι τα μοναδικά όπλα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό