Η διαφθορά του κέρδους, μόνο λίγο καιρό «ξαποσταίνει»

Η διαφθορά του κέρδους, μόνο λίγο καιρό «ξαποσταίνει»

Η διαφθορά του κέρδους, μόνο λίγο καιρό «ξαποσταίνει»

Ο Ποπολάρος το γράφει συνέχεια πως ενώ ζούμε σε μια χώρα με καπιταλισμό, στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά Σοβιετίας και Ανατολίας. Επίσης έχει γράψει πως στον καπιταλισμό, δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και πως αν το κράτος, θέλει και μπορεί, υπερφορολογεί όποιον κερδίζει υπέρμετρα και ισορροπεί την κατάσταση. Στην χώρα μας, το κράτος ούτε θέλει, ούτε μπορεί, η πολιτική εξουσία έχει ταυτιστεί απόλυτα με την οικονομική και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά. Και μην σας περνάει από το μυαλό το «καλά, αυτοί, άνθρωποι δεν είναι;», είναι, αλλά είναι αδίστακτοι και δείτε γιατί. Παγκόσμια, το κέρδος μιας βιομηχανίας είναι στο 7% και η εταιρεία κερδίζει αναλόγως του τζίρου. Στην περίπτωση αυτή, ο επιχειρηματίας έχει να σκεφτεί και τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Αν το κέρδος αρχίζει και ανεβαίνει, χωρίς να αυξάνεται ανάλογα και η φορολόγηση, ο επιχειρηματίας αρχίζει να γίνεται όλο και πιο άπληστος, να παραβλέπει κανόνες και νόμους ή και να τους διαμορφώνει ο ίδιος, με την βοήθεια των «φίλων» του, πολιτικών, δημοσιογράφων. Όταν πλέον είναι σε θέση να κερδίζει όσο θέλει και όπως θέλει, γίνεται και άπληστος και αδίστακτος. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα και μάλιστα, όντας μια χώρα με το 60% του πληθυσμού σε μια πόλη, το 80% της οικονομικής δραστηριότητας, και το 100% του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας εθνικού επιπέδου. Και φυσικά, με τους κοτζαμπάσηδες να κυριαρχούν. Βλέπετε, αυτές οι στρεβλώσεις δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε ημίμετρα. Και το αδιανόητο να συμβεί, η διαφθορά, μόνο για λίγο καιρό «ξαποσταίνει» και ξανά προς την «δόξα» τραβά.

Ζούμε μια ιδιότυπη «πολιτιστική επανάσταση»

Αν τα δούμε κάπως ψύχραιμα τα πράγματα, διαπιστώνουμε πως στην χώρα μας βιώνουμε μια «πολιτιστική επανάσταση» από την ανάποδη. Με την εμπέδωση ενός ακραίου φιλελευθερισμού, την εδραίωση ενός τουρκομπαρόκ πολιτισμού και με την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε ένα σήριαλ, όπως αυτά τα απίθανα, με σχεδόν ψυχοπαθή χαρακτηριστικά, που προβάλει η τηλεόραση της επαρχίας της Αθήνας. Η σφαγή της νεολαίας στα Τέμπη, είναι το τελευταία επεισόδιο αυτής της πολιτιστικής επανάστασης, αλλά το σήριαλ δεν τελειώνει εδώ.  Και αν δεν υπάρχει γραμμένο το «κόκκινο βιβλίο» αυτής της «επανάστασης», είναι επειδή λόγω αγραμματοσύνης, δεν μπορεί να γραφεί. Το γράφουν όμως με τα λόγια, οι κινούμενες κεφαλές των πρωινάδικων, των δήθεν δελτίων ειδήσεων, των κατά ευφημισμό ενημερωτικών εκπομπών. Και είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της τηλεοπτικής οθόνης, που σχεδόν μας έχει γίνει βίωμα το περιεχόμενο του «κόκκινου βιβλίου». Ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση; Μια πολιτισμική επανάσταση, αφού πρώτα διδαχθούμε, κατανοήσουμε και εμπεδώσουμε  την «Αναγέννηση» και τον «Διαφωτισμό», έννοιες άγνωστες στην Πατρίδα μας. Διαδικασία που θα πάρει δεκαετίες, αν και πιθανότατα θα την τελειώσουν εν τη γενέσει της οι κρατούντες.

Η 51η πολιτεία των ΗΠΑ

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα επανέλθει η θερινή ώρα, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023. Εδώ και αρκετά χρόνια, στην ΕΕ συζητούν αν θα συνεχίζει να αλλάζει η ώρα σε θερινή ή αν θα μείνουμε στην κανονική. Είναι προφανώς περίπλοκο θέμα για την ΕΕ. Αποφάσεις γρήγορα πήρε για τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτηράκια του καφέ, τα οποία τα βρίσκεις παντού στα παζάρια. Επίσης, η ΕΕ αποφάσισε άμεσα για τα εμβόλια κατά του κορώνα, σπαταλώντας δις ευρώ και ένας θεός ξέρει τι μίζες έπεσαν. Άλλη απόφαση της ΕΕ, ταχύτατη και αυτή, να συμπορευτεί με τους ναζί της Ουκρανίας. Άλλωστε και με τον Χίτλερ αρχικά είχαν συμπορευτεί οι ευρωπαίοι και τον πολέμησαν μόνο όταν τους έθιξε τα συμφέροντα. Αλήθεια, η ΕΕ, γιατί συνεχίζει να υπάρχει; Όταν μάλιστα, συμπεριφέρεται, όχι ως σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά σαν πιστό σκυλί τους. Πρόσφατα, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον καγκελάριο Σολτς, να μεταφερθούν γερμανικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ, εν είδη «επιχειρηματικού τουρισμού». Δεν αποκλείετε να συμβεί, καθώς μετά την ανατίναξη των θαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου, η γερμανική βιομηχανία πάσχει από φθηνό καύσιμο. Οι αγωγοί είχα κοστίσει στους Γερμανούς δυο δις ευρώ. Αν οι Γερμανοί εξευτελίζονται με αυτό τον τρόπο, τι να πουν χώρες όπως η «πτωχή πλην τίμια» Ελλάς;

Ξανά ήρθε η ανάπτυξη

Το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Pride» κατέπλευσε το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας στρατιωτικά οχήματα και άλλο εξοπλισμό, με προορισμό τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι αναπτυγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι η ανάπτυξη που όλοι οραματιζόταν για το λιμάνι αυτό. Σε λίγο θα ξοδέψουμε και ένα δις ευρώ για να ταξιδεύουν τα κανόνια και με σιδηρόδρομο ως το Ορμένιο. Στο Ορμένιο, που όταν έβρεχε και φούσκωνε το ποτάμι, πλημμύριζε ο σταθμός και σταματούσαν τα τρένα, όταν κυκλοφορούσαν. Άμα όμως θέλει ο πραγματικός ιδιοκτήτης της χώρας, της περιοχής, όλα γίνονται. Όσο για την αληθινή ανάπτυξη, ούτε καν μας πέρασε από το μυαλό, να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για να γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χώρος και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θα περιμένουμε μέχρι να ανθίσουν τα αγάλματα

Εντωμεταξύ, περνά ο καιρός, πάμε σε εθνικές εκλογές και ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Το σχετικό πόρισμα είχε παραδοθεί από την πρόεδρο της επιτροπής Μπακογιάννη στις 7 Δεκεμβρίου στον πρόεδρο της Βουλής Τασούλα, οποίος παραλαμβάνοντας το είχε δηλώσει πως αφού παραδώσει το πόρισμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, θα προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια «ώστε η Θράκη πια να μην περιμένει». Καλά τώρα, είμαστε υπομονετικοί άνθρωποι οι Θρακιώτες, αν είναι να γίνει κάτι καλό, μπορούμε να περιμένουμε και 5 και 10 χρόνια, ακόμη και μέχρι να ανθίσουν τα αγάλματα. Λοιπόν, από την σύσταση της περιφέρειας ΑΜ-Θ, αν λεγόταν πως κάτι θα γινόταν στη Θράκη, η αντίδραση της Αν. Μακεδονίας και κυρίως της Καβάλας ήταν τεράστια. Τώρα που η Καβάλα έχει και κορυφαίο υπουργό, της Άμυνας, για να μην αντιδρά, κατάλαβε πως για μούφα σχέδιο πρόκειται. Και εμείς το καταλάβαμε, αλλά από τακτ σφυρίζουμε αδιάφορα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό