Η ΕΙΣΒΟΛΗ της ΡΩΣΙΑΣ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ και τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της Ε.Ε.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ της ΡΩΣΙΑΣ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ και τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της Ε.Ε.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ της ΡΩΣΙΑΣ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ και τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της Ε.Ε.

Άρθρο του ΜΕΜΕΤ ΝΤΕΝΙΖ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Η κοινή εξωτερική πολιτική και η κοινή αμυντική πολιτική απουσιάζουν  μεταξύ των χωρών – μελών Ε.Ε. Ο Ουκρανικός λαός βομβαρδίζεται και όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. απλά μυρίζουν το μπαρούτι. Απειλούν με κυρώσεις, συγκαλούν σε έκτακτη συνεδρίαση τους ηγέτες των χωρών – μελών και μέχρι να παρθεί μια κοινή απόφαση, ο Ρώσικος στρατός ήδη έχει φτάσει στο Κίεβο. Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων αν δεν αλλάξει, φαίνεται πως κάθε κράτος – μέλος είναι απροστάτευτος και μόνος του απέναντι σε κάθε επίθεση.

Δυστυχώς δεν υπάρχει η πραγματική συνεργασία μεταξύ χωρών – μελών Ε.Ε., απλά υπάρχει μια οικονομική συνεργασία με όφελος πάντα τη Γαλλία και την Γερμανία. Η ατολμία της Ε.Ε. και η μη ύπαρξη απαιτούμενης ισχύς έναντι Ρωσίας έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να επιβάλλει τα θέλω της, χωρίς να λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Η Ε.Ε. χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία και με άλλες χώρες.

Η εξάρτηση των χωρών Ε.Ε. σε μεγάλο ποσοστό από το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο μείον και ένα τεράστιο σύν υπέρ της Ρωσίας. Η κάθε χώρα της Ε.Ε. χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία, με έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Ρωσία σε περιόδους έκτακτης ανάγκης όπως είναι  ο πόλεμος,

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες τονίζει την αναγκαιότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μην εξαρτηθεί η Ελλάδα μόνο από το φυσικό αέριο ώστε ο καθένας από εμάς να παράγει και την δική του ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη στη συζήτηση για τον απόηχο και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP 26) στη Γλασκώβη είχε τονίσει το εξής «Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ενεργειακές κοινότητες για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και για άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά και βέβαια με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες» ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να γίνουν και παραγωγοί και να μην είναι μόνο παθητικοί καταναλωτές.

Πρίν γίνει σεισμός στα θεμέλια της Ε.Ε. και γκρεμιστούν όλα, άμεσα η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και στα θέματα της ασφάλειας, και στα θέματα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πάνω απ’ όλα με ευρύτερες συνεργασίες πρέπει να βοηθήσει σε όλες τις χώρες – μέλη να αναπτυχθούν οικονομικά. Οφείλει να προασπίσει τις θεμελιώδεις αρχές της και τους σκοπούς για την οποία ιδρύθηκε, όπως είναι η ευημερία των λαών, η εθνική ασφάλεια του κάθε κράτους – μέλους καθώς και η διασφάλιση των συνόρων της ίδιας της Ε.Ε. από επιθέσεις τρίτων. Χρειάζεται αλλαγή πορείας με ταχύτατους ρυθμούς και στροφή προς τις ρίζες της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό