Η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Τι συζήτησαν με τον Χρ. Τοψίδη και άλλους θεσμικούς φορείς (video)

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Τι συζήτησαν με τον Χρ. Τοψίδη και άλλους θεσμικούς φορείς (video)

Την Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή επισκέφτηκε την Τετάρτη 21/2/2024 η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία είχε συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο και διάφορους θεσμικούς φορείς.

Η κα Μενδώνη είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη καθώς και με την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού ΑΜΘ κ. Φανή Μπαχαρίδου.

Η υπουργός μετά τη σύσκεψη ανέφερε: “Η Θράκη μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, έχει ένα μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ήταν ενήμερος για όλα τα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια από το υπουργείο Πολιτισμού, άρα υπάρχει μια συνέχεια και μια αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. Θεώρησα υποχρέωσή μου να τον επισκεφτώ αφού εκπροσωπεί τη νέα περιφερειακή διοίκηση και αρχή και να τον ενημερώσω για τα έργα που υλοποιούνται από το υπουργείο στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα 23,5 περίπου εκατ. ευρώ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”

Προτεραιότητα στη συζήτησή τους ήταν φυσικά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και η συνεργασία του με Εθνική  Λυρική Σκηνή, αφού από την πλευρά του  Υπουργείου Πολιτισμού  αλλά και της Περιφέρειας υπήρξε μακρά προεργασία  ώστε το Μέγαρο να λειτουργήσει όπως του αρμόζει.

Από την πλευρά του ο  Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης σημείωσε  πως θεωρούν την κ. Μενδώνη σαν ένα φίλο της ΑΜΘ,  τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν μετά την επικαιροποίησή τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ όπως τόνισε παράλληλα ολοκληρώνονται αρκετά έργα, και σχεδιάζονται  νέες δράσεις και έργα προς υλοποίηση σε συνεργασία πάντα με το εν λόγω Υπουργείο. “Στόχος μας είναι να υπάρχει μια διασύνδεση του Πολιτισμού με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο Αγροτοτουρισμός, κι η  οικονομία για να αναδειχθεί η περιοχή μας τόσο πανελλήνια, αλλά και πέρα από τα σύνορα”. κατέληκε ο Περιφειάρχης. Όσο για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί μια νέα οργανωτική επιτροπή που θα ασχολείται με την λειτουργία του Μεγάρου, ενώ θα υπάρξει και  συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ώστε να προχωρήσει η συνεργασία με αυτή.

Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φανή Μπαχαρίδου μίλησε για την συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και για τα θέματα που απασχόλησαν τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα δήλωσε: Συζητήσαμε με την υπουργό θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την Περιφέρειά μας, και τους άξονες που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού. Βρήκαμε λοιπόν κοινό βηματισμό, ήδη προχωρούν πολλά έργα σε συνεργασία με το υπουργείο. Αυτό στο οποίο αμέσως συμφωνήσαμε είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειάς μας, η πολυπολιτισμικότητά της, οι φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό, αλλά και πολίτες που αποτελούν πρεσβευτές της περιοχής μας στο εξωτερικό”.

“Ο  πολιτισμός αποτελεί πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης”, σημείωσε η υπουργός και εξήγησε πως “ο συνδυασμός πολιτισμού, πρωτογενούς τομέα κι εναλλακτικού τουρισμού στη Θράκη μπορεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα στην περιοχή ”

Όταν η υπουργός ρωτήθηκε για το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι κινήσεις του υπουργείου να συμπεριληφθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, αυτή απάντησε : “Οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας συνεχίζονται, υπάρχουν εξασφαλισμένα και τα κονδύλια,  όμως η προετοιμασία για να φτάσει το μνημείο να ενταχθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, είναι πολύ μεγάλη και μακροχρόνια, λόγω των αυστηρών κριτηρίων και των αυξημένων απαιτήσεων της Unesco.  Είναι ένας στόχος που χρειάζεται όμως πάρα πολύ δουλειά και πολύ χρόνο”

Δείτε όσα είπε η υπουργός στο βίντεο που ακολουθεί:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό