Κομοτηνή: Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας από σωματεία συνταξιούχουν της ΑΜΘ, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας (videos)

Κομοτηνή: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σωματεία συνταξιούχουν της ΑΜΘ, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας (videos)

Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ της ΠΑΜΘ (συνταξιουχικές οργανώσεις Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Δράμας) οργάνωσαν συγκέντρωση- διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής και πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα με τα τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

“Διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλείται η ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, την στιγμή που πέρα των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.

Η υγεία του λαού για το Κράτος μετριέται ως κόστος, που πρέπει να «εξορθολογιστεί», κι αυτό μεταφράζεται σε δομές Υγείας που σαπίζουν, σε εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες μας. Το ένα τμήμα μετά το άλλο τμήμα, σε όλες τις δομές υγείας καταρρέει, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο «χτένι».

Τα γραφεία υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας «σηκώνουν τα χέρια», ανακοινώνοντας σε όσους ξεροσταλιάζουν για να εξεταστούν ή να λάβουν φροντίδα για τραύματα κ.λπ. ότι «δυστυχώς …φρακάραμε». Οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες. Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές – ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε «πολεμικές» συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα και με ελλείψεις σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια το μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο κέντρο υγείας Καλαμάτας, έχει μειωθεί στο 1/3 (από 60 περίπου όταν λειτουργούσε ως ΙΚΑ σε 20 σήμερα σαν Κ.Υ.)

Ανάλογη μείωση υπάρχει και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά το οδοντιατρικό κινδυνεύει να κλείσει. Ενώ στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν 8 οδοντίατροι, σήμερα λειτουργεί με 2 οδοντίατρους. Ο ενας εξυπηρετεί οδοντοπροσθετικά περιστατικά και είναι στο όριο της συνταξιοδότησης. Από τις 2 οδοντοτεχνίτριες που υπηρετούν σήμερα, η μία είναι με προσωρινή μετακίνηση από Αθήνα.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα – πανάκριβο για τον λαό – με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο «τροχονόμου» μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία για το μοίρασμα της πίτας στους ομίλους.

Διεκδικούμε:

· Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος με εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, στα νοσοκομεία, και στα Κέντρα Υγείας του νομού.

· Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία. Όχι στα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία.

· Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους με κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.

· Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων.

Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

· Καμιά ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

· Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά του Νομού.

· Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

· Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

· Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

· Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία.

Η απάντηση σε αυτή την πολιτική, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων, δεν μπορεί παρά να είναι η ένταση της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό