Καιρός:Ο πολύ περίεργος καιρός της άλλης εβδομάδας

Καιρός:Ο πολύ περίεργος καιρός της άλλης εβδομάδας

Για άνοδο της θερμοκρασίας και ένα φαινόμενο που ονομάζεται «γαϊδουροκαλόκαιρο» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

«Συνεπές στο ραντεβού του το “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου” ή “γαϊδουροκαλόκαιρο” τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!» αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Indian Summer» (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, «Altweibersommer» (καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στη Λιθουανία, στην Ουγγαρία και στην Εσθονία. Παράλληλα, σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Ρωσία και στη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι».

Η Τερέζα, ο παστουρμάς και το «μικρό καλοκαίρι»
Στη Βουλγαρία, προσθέτει ο Σάκης Αρναούτογλου, είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως «Miholjsko leto», επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή «Miholjdan» γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στη γαελική Ιρλανδία το φαινόμενο ονομάζεται «μικρό φθινόπωρο των χηνών».

Επικαλούμενος τη Wikipedia, ο έμπειρος μετεωρολόγος σημειώνει ότι στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, στη Αργεντινή, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Veranico», «Veranito» ή «Veranillo» (κυριολεκτικά «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως «μικρό καλοκαίρι του Μαΐου» ή ως «Veranito de San Juan» («μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη»). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, το «γαϊδουροκαλόκαιρο» συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), «το καλοκαίρι του Αγίου Μιχαήλ» σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «ημέρα του Αγίου Μαρτίνου» στις Κάτω Χώρες και στην Ιταλία, «Bridget of Sweden« στη Σουηδία. Στην Τουρκία ονομάζεται «pastırma yazı«, που σημαίνει «καλοκαίρι του παστουρμά», καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

Έως και 28άρια φέρνει το «γαϊδουροκαλόκαιρο»
Στην αναλυτική του πρόγνωση από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ο Σάκης Αρναούτογλου είπε ότι τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή θα επικρατεί ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, με εξαίρεση κάποιες συννεφιές στην Κρήτη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως είπε, θα έχουμε κατά μέσο όρο 23άρια παντού, ενώ και το Σάββατο ο καιρός θα παραμείνει χωρίς φαινόμενα.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όμως, αναμένεται να καταφθάσει από τα δυτικά ένα κύμα ζέστης. «Μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου αναμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία αρκετά» υπογράμμισε, λέγοντας ότι στο διήμερο της 25ης και 26ης Οκτωβρίου ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει τους 26, τους 27 ακόμα και τους 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό