ΚΕΔΕ: Ομόφωνη απόφαση για τις παραλίες – Τι ζητούν οι Δήμαρχοι

ΚΕΔΕ: Ομόφωνη απόφαση για τις παραλίες – Τι ζητούν οι Δήμαρχοι

Την αρμοδιότητα της διαχείρισης των παραλιών και του αιγιαλού, ζητούν οι δήμαρχοι παραθαλάσσιων περιοχών αντιδρώντας στην ανάθεση τους στην Κτηματική Υπηρεσία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση.

Να θυμίσουμε ότι, το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σαν στόχο την πλήρη και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό, όπως επίσης και την επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Το εν λόγω θέμα απασχόλησε και την ΚΕΔΕ, όπου ομόφωνα στο τελευταίο ΔΣ ενέκρινε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται για το νομοσχέδιο. Οι δήμαρχοι οι οποίοι έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη να μπει μια… «τάξη» στις παραλίες, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, καθώς η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, πρόκειται να στερήσει από τους Δήμους σημαντικά έσοδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα αφορά και πολλές παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που οι δήμαρχοι της περιοχής μας θα ήθελαν να τις έχουν υπό την αρμοδιότητα και κατοχή τους για να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα ή αναμορφώσεις με στόχο πάντα την προσέλκυση τουριστών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι, «Ο νόμος θα αποτύχει, γιατί οι Κτηματικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να διαχειριστούν το θέμα», λέγοντας στη συνέχεια ότι, οι δήμοι δεν θα είναι έτοιμοι με την έναρξη τουριστικής περιόδου και πως το νομοσχέδιο, μπορεί να μην τους πετά έξω από το παιχνίδι, όμως τους καθιστά «χαμάληδες», αφού θα πρέπει να καθαρίζουν τις παραλίες για τις οποίες χρειάζονται κάθε καλοκαίρι εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό, συν τον κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

“Πρόκειται για εξόχως τοπική υπόθεση και κατά συνέπεια πρέπει η διοίκηση και η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος να περιέλθει εξ΄ ολοκλήρου στους Δήμους”, είχε τονίσει πριν από μερικές μέρες στο Aftodioikisi.gr, ο κ. Κυρίζογλου.
“Θεωρούμε ότι για ακόμα μία φορά, αντί το κράτος να αποκεντρώνει όπως το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους ορίζει, δυστυχώς, συγκεντρώνει. Ό,τι χρειάζεται κανονιστική ρύθμιση δεν σημαίνει ότι εκτελείται μόνο από το κεντρικό κράτος. Αυτό που γράφει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς θα έπρεπε να συμπληρωθεί νομοθετικά, ότι στις περιπτώσεις αυτές την ευθύνη απέναντι στα προβλεπόμενα στο Π.Δ. έχει ο μισθωτής και όχι ο Δήμος, όπως σήμερα ισχύει”, είχε δηλώσει στο Aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στη συνεδρίαση του ΔΣ, χαρακτήρισε την αρμοδιότητα διαχείρισης του αιγιαλού τοπική και πως θα πρέπει να ασκηθεί από τους δήμους, τονίζοντας πως αν περάσει ο νόμος θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και πως ο κάθε δήμος οφείλει να διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας και από άτομα με αναπηρία με τις ανάλογες υποδομές.

«Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, αν αυτές δεν έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη δήμου, τις τοποθετεί ο παραχωρησιούχος, συμψηφίζοντας το κόστος με το αντάλλαγμα παραχώρησης, κάτι που στερεί έσοδα από τον δήμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.

Να προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού για την παραχώρηση των αιγιαλών θα διενεργείται αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει από τις δημοτικές αρχές τη διαδικασία των διαγωνισμών για την παραχώρηση για αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους. Σημειώνεται επίσης ότι το Δημόσιο θα αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.
Παράλληλα θεσπίζονται μια σειρά από υποχρεώσεις για τους Δήμους που είναι:
— Ο καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.

— Η ανάρτηση πινακίδας με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.
— Η ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους.

— Η τοποθέτηση παρατηρητηρίων και η πρόσληψη ναυαγοσωστών.

– Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.

— Η άσκηση ελέγχων.

«Απάτητες παραλίες»
Επίσης, καθιερώνεται για πρώτη φορά μια καινούρια έννοια, οι «απάτητες παραλίες». Σε περιοχές Natura όπου σήμερα επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα ή να υπάρχει άλλη εμπορική δραστηριότητα.

Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου που προσφέρεται προς αξιοποίηση.

Aftodioikisi

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό