Κωνσταντίνα Ψυχάρη και Βασίλης Σπηλιόπουλος στην «Θρακική Αγορά»

Κωνσταντίνα Ψυχάρη και Βασίλης Σπηλιόπουλος στην «Θρακική Αγορά»

«Ετοιμάζουμε μια επιλογή τραγουδιών που πρόκειται να παρουσιάσουμε ζωντανά με τον καινούριο χρόνο»

Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος & η Κωνσταντίνα Ψυχάρη μετά τη διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού “Κανελλόριζα”, συνεχίζουν τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν το νέο τους  τραγούδι “Σε άλλο καιρό”.  Ο τίτλος του τραγουδιού προμηνύει την ατμόσφαιρά του  η οποία διαχέεται έντονα από μια αίσθηση τρυφερής αναπόλησης.

Το τραγούδι κυκλοφορεί  ψηφιακά από την από την Spider Music, με την υπογραφή του Δημοσθένη Κωστόπουλου στην υπέροχη εικονοποίηση του τραγουδιού.

 

Καλωσορίζουμε στην Θρακική Αγορά την Κωνσταντίνα Ψυχάρη και τον Βασίλη Σπηλιόπουλο! Αρχικά, πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Κ.Ψ.Μια μέρα μες το δεύτερο lockdown και σιγοτραγουδώντας την Κανελλόριζα, έστειλα στον Βασίλη να την κάνουμε ένα cover. Έτσι απλά!

Β.Σ. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Με την Κωνσταντίνα Ψυχάρη γνωριστήκαμε κυριολεκτικά on stage συνυπάρχοντας σε μουσικές σκηνές. Πρώτα παίξαμε μαζί και μετά συστηθήκαμε. Κάποια στιγμή επικοινώνησε η Κωνσταντίνα μαζί μου και μου πρότεινε την ιδέα της, να κάνουμε μαζί μια διασκευή του τραγουδιού «Κανελλόριζα».

 

Έχετε κυκλοφορήσει τα singles «Κανελλόριζα» και «Σε άλλο καιρό». Πώς πήγαν αυτά τα κομμάτια ως τώρα; Εντάσσονται σε κάποιο άλμπουμ;

Κ.Ψ.Τα singles που κυκλοφόρησαν, έτυχαν θετικής αποδοχής από τον κόσμο, πολύ παραπάνω από τις προσδοκίες μας. Φανταστείτε ότι όλα τα τραγούδια τα κάναμε για εμάς, ήταν προσωπική μας ανάγκη, ανεξάρτητα του πως θα το δεχόταν το κοινό.

Β.Σ. Τα κομμάτια πηγαίνουν πολύ καλά, υπάρχει απήχηση και πάρα πολλά δημοσιεύματα. Για το τραγούδι «Σε άλλο καιρό» υπάρχει μια πολύ θερμή αποδοχή από το κοινό. Τα δύο τραγούδια που έχουμε κάνει ως τώρα με την Κωνσταντίνα δεν εντάσσονται σε κάποιο άλμπουμ, δεν ήταν αυτός ο σκοπός εξ’ αρχής. Το δικό μου σκεπτικό είναι να δουλεύω πάνω σε κάποια ιδέα και όταν αυτή ολοκληρωθεί να δημοσιοποιείται άμεσα χωρίς να περιμένω πρώτα να συμπληρώσω αριθμό τραγουδιών για άλμπουμ.

 

Μιλήστε μας λίγο για την σύνθεση των τραγουδιών σας και τον τρόπο που γράφετε μουσική.

Κ.Ψ.Προσωπικά δεν γράφω μουσική, παρόλαυτά μπορώ να λειτουργήσω αυτοσχεδιαστικά σε ένα κομμάτι αρκετά εύκολα, αν χρειαστεί!

Β.Σ. Θα σας μιλήσω ειδικά για το «Σε άλλο καιρό» το οποίο προέκυψε ως εξής: Ο συνεργάτης μας Δημοσθένης Κωστόπουλος που έχει ηχογραφήσει τα τραγούδια μας και έχει κάνει και τα δύο videoclips μου πρότεινε να συνθέσω κάτι σε αναγεννησιακό ηχόχρωμα, στοιχείο που βρίσκει στην τεχνοτροπία και στον τρόπο που παίζω εγώ κιθάρα. Το ίδιο βράδυ σκέφτηκα τη μελωδία, την ηχογράφησα πρόχειρα για να μην την ξεχάσω και την έστειλα στον Δημοσθένη. Την επόμενη μέρα είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Κωνσταντίνα από την οποία προέκυψαν οι στίχοι οι οποίοι γράφτηκαν επάνω στη μουσική που ήδη είχε πάρει μια μορφή. Οπότε οι δύο φίλοι μου και συνεργάτες ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτό το τραγούδι.

 

Ποιος γράφει τους στίχους και τι θέματα σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Κ.Ψ.Και οι δύο γράφουμε στίχους, αν και εκτός από κάποιους στο blog μου, δεν έχω δώσει προς κυκλοφορία…γενικά μου αρέσει να γράφω, είναι ένας τρόπος έκφρασης!

Β.Σ. Δεν έχουμε θέσει ρόλους και όρια στο τι θα κάνει ο καθένας μας οπότε δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση εδώ. Νομίζω όμως ότι θα προκύψουν κι’ άλλες δημιουργίες από αυτή την ομάδα.

 

Πρώτα γράφετε τη μουσική και μετά τους στίχους ή πρώτα τους στίχους και στη συνέχεια τους μελοποιείτε;

Β.Σ. Πρώτα τη μουσική και έπειτα τους στίχους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Νομίζω ότι θα ξαναχρησιμοποιήσω αυτή τη μέθοδο.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την SpiderMusic;

Κ.Ψ.Ήταν τα άστρα, ήταν καρμικό να το πω έτσι. Μόλις κυκλοφορήσαμε την Κανελλόριζα από τον προσωπικό λογαριασμό YouTubeτου πολυτάλαντου Δημοσθένη Κωστόπουλου (videographer, μουσικού & ηχολήπτη), έτυχε να το ακούσει η κυρία Μαγνή και ζήτησε από τον αγαπημένο μου συνεργάτη – επίσης πολυτάλαντο – Βασίλη Σπηλιόπουλο, εάν ενδιαφερόμασταν να το κυκλοφορήσουμε με την SpiderMusic. Ε, φυσικά είπαμε ναι! Να πω ότι μου αρέσουν και οι αράχνες, τις θεωρώ τύχη όταν τις δω, χαχα!

Β.Σ. Η γνωριμία μου με τη SpiderMusic ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με τη συμμετοχή μου σε προηγούμενη παραγωγή της. Φέτος το Μάιο όταν ολοκληρώθηκε το βίντεο του «Κανελλόριζα» μου έγινε πρόταση για συνεργασία από τη διευθύντρια της Spider Ευανθία Μάγνη και δεχτήκαμε όλοι μας με μεγάλη χαρά.

 

Τι μουσικές σπουδές έχετε και σε τι βαθμό τις θεωρείτε απαραίτητο εφόδιο για έναν μουσικό;

Κ.Ψ.Έχω παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, θεωρίας, σολφέζ και πιάνου, αν και το πιάνο το έχω αφήσει για να είμαι ειλικρινής… Τις σπουδές τις θεωρώ βοηθητικές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ταλαντούχοι μουσικοί, χωρίς σπουδές! Θέλω κάποια στιγμή να συνεχίσω τα μαθήματα γιατί η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Με νοιάζει ωστόσο, να μην χάνεται η αυθεντικότητα, να μην καταπίνει η τεχνική τον αυθορμητισμό ή τη θεατρικότητα, αλλά να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο! Τούτο το λέω γιατί σε κάποια φάση, σκεφτόμουν τεχνική και έχανα επαφή με αυτό που γινόταν, με το τραγούδι και κάποια στιγμή αποφάσισα να απελευθερωθώ. Επίσης, υπάρχουν τόσοι ταλαντούχοι μουσικοί, που χωρίς καμία εκπαίδευση βγάζουν κάτι πιο άρτιο από κάποιον που παρακολουθούσε στείρα μαθήματα και κατέληξε να λειτουργεί χωρίς συναίσθημα.Πχ. οι τσιγγάνοι, τρελαίνομαι για βαλκανική μουσική! Πόσο συναίσθημα, πόση δύναμη από άτομα που δεν πάτησαν ποτέ ωδείο.

Β.Σ. Έχω κάνει μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αργότερα μαθήματα φωνητικής. Θεωρώ τις μουσικές σπουδές απολύτως απαραίτητες για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μουσική και τι σας προσφέρει αυτή η ενασχόληση;

Κ.Ψ.Η κάθε μορφή τέχνης γεμίζει την ψυχή μας. Στην Ελλάδα είναι πολύ λίγοι άνθρωποι που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την μουσική – παραμένοντας οικονομικά ανεξάρτητοι, έχοντας φύγει από την οικογενειακή εστία, δηλ. τους γονείς τους. Δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς: έχω βαρετή πρωινή δουλειά, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές μου ιδιότητες για να βιοπορίζομαι. Η πρωινή δουλειά ήταν τόσο ψυχοφθόρα – να κάνεις το ίδιο και το ίδιο, όντας δημιουργικός, να είσαι με άτομα που δεν έχετε κοινά – που για να αντέξω ψυχολογικά έπρεπε να κάνω και κάτι άλλο. Το καταφύγιο από μικρή ήταν η μουσική, το θέατρο, ο χορός, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το μακιγιάζ. Σε αυτούς τους χώρους συγχρωτίστηκα με άτομα που σκεφτόμασταν το ίδιο, που είπα «Α, οκέι. Είμαι φυσιολογική, δεν είμαι παράξενη, απλά ήμουν σε λάθος χώρο».

Β.Σ. Η μουσική παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στη ζωή μου και δεν περνάει μέρα που να μην ασχοληθώ. Μέσω της μουσικής εκφράζω τον εαυτό μου και διατηρώ τις ισορροπίες μου.

 

Εμφανίζεστε κάπου ζωντανά αυτήν την περίοδο;

Κ.Ψ.Αυτή τη στιγμή όχι, αλλά θα επανέρθουμε δυναμικά!

Β.Σ. Ετοιμάζουμε μια επιλογή τραγουδιών που πρόκειται να παρουσιάσουμε ζωντανά με τον καινούριο χρόνο.

 

Ασχολείστε με κάποια άλλη τέχνη πέραν της μουσικής;

Κ.Ψ.Είμαι makeupartist, γράφω άρθρα στο blog μου, έχω κάνει θέατρο στο παρελθόν, το οποίο θα επανέλθει στη ζωή μου κάποια στιγμή. Μακάρι να έκανα μόνο καλλιτεχνικά πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή παράλληλα με την πρωινή δουλειά, το τραγούδι, το μακιγιάζ, τη γυμναστική και το blog είναι δύσκολο να προσθέσω κάτι παραπάνω, αλλιώς κάτι θα πάει πίσω!

Β.Σ. Σχεδιάζω και κατασκευάζω κοσμήματα.

 

Πώς βλέπετε τη δισκογραφία σήμερα;

Κ.Ψ.Η δισκογραφία έχει να προσθέσει παγκοσμίως πολλά μουσικά διαμάντια, να διευρύνει τους ορίζοντες ολονών και να αποδείξει ότι η μουσική είναι μία και δεν περιορίζεται σε ένα είδος.

Β.Σ. Είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτό που γνώριζα, δηλαδή την πώληση δίσκων και την αναμονή μέχρι να κυκλοφορήσουν και να μπορεί κανείς να πάει στο δισκοπωλείο και να αγοράσει. Σήμερα κυριαρχεί το internet ως μέσο διακίνησης και πώλησης και παρόλο που κυκλοφορεί και η δική μου μουσική έτσι, δεν έχω εξοικειωθεί ακόμα! Όμως με το διαδίκτυο η μουσική μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα και αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με παλαιότερα.

 

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί ως τώρα, αλλά και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε μελλοντικά;

Κ.Ψ.Θα δώσω έναν στόχο που είναι πέρα από τη σφαίρα κάθε φαντασίας. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Schiller που θαυμάζω και παρακολουθώ από την εφηβεία μου. Καταλάβαμε όλοι πόσο αγαπώ την ηλεκτρονική μουσική!

Β.Σ. Έχω συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς σε συναυλίες και στούντιο. Η πιο σημαντική περίοδος ήταν όταν σαν ιδρυτικό μέλος και συνδημιουργός των «Εβενος» μπήκα για πρώτη φορά στη δισκογραφία όπου κυκλοφορήσαμε 2 άλμπουμ.

 

Τι στόχους έχετε θέσει για την συνεργασία σας και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε το επόμενο διάστημα; Ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη δουλειά σας!

Κ.Ψ.Λειτουργούμε αυθόρμητα και αυτοσχεδιαστικά ως προς τα πλάνα μας, αλλά με απόλυτη πειθαρχία μόλις βρούμε τον επόμενο στόχο. Η τέχνη θέλει πειθαρχία. Ευχαριστούμε πολύ!!

Β.Σ. Η επιθυμία μου είναι να δημιουργήσω κι’ άλλες μουσικές με την Κωνσταντίνα και το Δημοσθένη δίπλα μου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψω πάνω σε κάποιες ιδέες και θα επανέλθω με κάτι καινούριο. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό