Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο [παραδείγματα]

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο [παραδείγματα]

Πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος για ένα νοικοκυριό – Σε τρεις κλίμακες οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Από 48 έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου, δηλαδή το μέγεθος της εξοικονόμησης σε σχέση με τα ποσά που θα πλήρωναν αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούνται τρεις κλίμακες κατανάλωσης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις κύριες και μη κατοικίες.

Έτσι για τον Νοέμβριο θα ισχύουν τα εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 278 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 111 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 476 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 209 ευρώ.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό