Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που κάνει θαύματα…

Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που κάνει θαύματα…

Αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά κρύβονται στην κανέλα δίνοντας μια σπιρτάδα στα γλυκά ή στον καφέ μας, αλλά και θωρακίζοντας την υγεία μας

Ένα δώρο κατάλληλο για αρχαίους βασιλιάδες, που χρονολογείται ήδη από την αρχαία Αίγυπτο, προσφέρει τις πολύτιμες ιδιότητές του και σε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς.

Η αρωματική κανέλα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου επιστημονικά γνωστό ως Cinnamomum.

Χωρίζεται σε δύο είδη: στην κανέλα Κεϋλάνης, που θεωρείται η αυθεντική μορφή της και η πιο ακριβή, και η κανέλα Cassia, η πιο δημοφιλής ποικιλία που θα βρείτε παντού.

Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο λιπαρό της μέρος, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην ένωση κινναμαλδεΰδη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ισχυρές επιδράσεις της κανέλας στην υγεία και το μεταβολισμό, που θα διαβάσετε παρακάτω:

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Στην κανέλα περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες 

Στις ιδιότητες της κανέλας περιλαμβάνεται και η δράση της κατά της χρόνιας φλεγμονήςΜελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά του έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Φρουρός της καρδιάς 

Η χρήση της κανέλας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης ανασκόπησης 13 μελετών.

Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται τακτικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Ρυθμιστής της ινσουλίνης 

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξει τον καλύτερο έλεγχό του.

Φρένο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα μέσω πολλών άλλων μηχανισμών. Από τη μία, παρεμβαίνει σε πολλά πεπτικά ένζυμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα. Από την άλλη, μια ένωση της κανέλας μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, για να βελτιώσει την πρόσληψη του σακχάρου στα κύτταρα.

Πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και να βελτιώσει την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροχρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Η ιδανική ποσότητα είναι 1-6 g ή περίπου 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας την ημέρα.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό