Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Λαμία: Η Παιδεία Στα Μέσα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Λαμία: Η Παιδεία Στα Μέσα

  • Με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη
  • Τα συμπεράσματα της ημερίδας

 Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών διεξήχθη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στη Λαμία η ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και με τη συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη.

Την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού-Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Λυκόπουλος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, Αθανάσιος Τσαντήλας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπαλιώρας και Ευθύμιος Γκούμας, η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Μαριάνθη Ντούβα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Δρακάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, καθώς και δεκάδες μαθητές  σχολείων της Λαμίας.

Στόχος της ημερίδας ήταν να προάγει την «Παιδεία στα Μέσα» για τους πολίτες. Σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, επηρεάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η ημερίδα έθεσε ως κύριο στόχο να απευθυνθεί στη νέα γενιά και σε όσες/ους την πλαισιώνουν και την υποστηρίζουν (εκπαιδευτικούς και γονείς), όπως και σε κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες και τις λειτουργίες των Μέσων, αποφεύγοντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας τα οφέλη τους.

Χαιρετισμό, στην έναρξη της ημερίδας, απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ. Συμεών, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης και η Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Στερεάς Ελλάδας, Δρ. Ελένη Μπενιάτα.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:

«Ένα από τα βασικά ζητούμενα του 21ου αιώνα είναι, πλέον της μόρφωσης και της Παιδείας, ο ψηφιακός εγγραμματισμός: η ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικού χειρισμού των πληροφοριών, καθώς και η χρήση των αποκτημένων γνώσεων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων ή καταστάσεων. Οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον κόσμο μας, καθώς κατακλυζόμαστε από πληροφορίες και συνεχώς αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων στα οποία έχουμε πρόσβαση. Το σημαντικό δεν είναι, όμως, πόσες πληροφορίες έχουμε, αλλά, όπως επισημαίνει και ο Πλάτωνας, τι κάνουμε με αυτές.

Το βασικό έργο του εκπαιδευτικού, του σχολείου και του γονέα είναι πια να διδάξει στους νέους, από την πολύ πρώιμη ηλικία κιόλας, τους βέλτιστους τρόπους εύρεσης, επιλογής, αξιολόγησης, αποκωδικοποίησης, οργάνωσης και αξιοποίησης του τεράστιου όγκου πληροφοριών και δεδομένων που υπάρχει γύρω τους. Για αυτό και η Παιδεία στα Μέσα αποτελεί κοινωνική και εθνική προτεραιότητα.

Είναι καθήκον μας, ως Πολιτεία, να θωρακίσουμε τις νέες γενιές πρωτίστως με τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Να εξοπλίσουμε τους νέους ανθρώπους και ευρύτερα όλη την κοινωνία με εργαλεία ελέγχου των πληροφοριών και αξιοποίησης των δεδομένων.

Ως αρμόδιος Υφυπουργός είμαι πολύ περήφανος για το έργο που συντελεί η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα του ψηφιακού εγγραμματισμού. Η ενημέρωση των παιδιών, και όσων τα πλαισιώνουν και υποστηρίζουν, είναι κρίσιμη τόσο για την καθημερινή τους διαβίωση όσο και για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί πολίτης, με την πλήρη έννοια του όρου είναι ο ενημερωμένος και υπεύθυνος άνθρωπος, ο οποίος εδράζει τις απόψεις του και τις δράσεις του σε μια άρτια και αξιόπιστη πραγματολογική βάση. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στους κινδύνους της παραπληροφόρησης και της υπερπληροφόρησης».

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του: «Χαίρομαι που συγκυριακά συναντηθήκαμε σε μία μέρα γιορτινή, που σηματοδοτεί την πεμπτουσία της Παιδείας, της μόρφωσης και των γραμμάτων. Επειδή η Εκκλησία ανέκαθεν αγκάλιαζε τα γράμματα και την Παιδεία, με πίστη και αγάπη στο ιερό του καθήκον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αγκάλιασε αυτήν την ημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και μας φιλοξένησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης.

Χαίρομαι που η ημερίδα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, σήμερα ταξίδεψε και συναντά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εκτός Αθηνών.

Αν η Παιδεία, είναι εκπαίδευση, αγωγή, κουλτούρα και τρόπος συμπεριφοράς, η Παιδεία στα Μέσα, είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά στο ψηφιακό περιβάλλον. Και επιβάλλεται κανείς στη σημερινή εποχή να διαθέτει αυτές τις γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και την κριτική ματιά με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει τα Μέσα, διότι μόνο έτσι θα μπορεί να απολαμβάνει τους πολύτιμους καρπούς που αυτά μπορούν να προσφέρουν, διατηρώντας όμως παράλληλα την πνευματική, ψυχική, ακόμη και σωματική ασφάλειά του.

Εκπαιδευτικοί και γονείς, όπως και οι νέοι, δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτά τα ζητήματα, γι’ αυτό κι αυτό το ταξίδι της άρτιας ενημέρωσης από ειδήμονες και επαγγελματίες θα συνεχιστεί».

Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα «Ειδησεογραφικός Γραμματισμός – Παιδεία  στα Μέσα Ενημέρωσης: Ένα απαραίτητο βήμα  για την τυπική/άτυπη εκπαίδευση» και εισηγητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου.

H δεύτερη εισήγηση είχε θέμα «Παιδεία για τα Μέσα: Καλές πρακτικές για  το σχολείο του 21ου αιώνα» και εισηγητής ήταν η Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης  & Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Παπαδημητρίου.

Η τρίτη εισήγηση είχε θέμα «Παιδεία στα Μέσα – Καλές πρακτικές από  το εξωτερικό» και εισηγήτρια ήταν η Προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και  Διαδικτύου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Πολύζου.

Η τέταρτη εισήγηση είχε θέμα «Παιδιά, έφηβοι και διαδίκτυο: η σύγχρονη  πρόκληση» και εισηγήτρια ήταν η Ψυχολόγος, MSc, Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ,  ΠΜΣ Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας, Υποψ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δομές «Φιλικές» για Εφήβους/Νέους, Βασιλική Μπούμπα.

Η πέμπτη εισήγηση είχε θέμα «Διαδικτυακά Φαινόμενα της σύγχρονης εποχής και πρακτικές αντιμετώπισης» και εισηγητής ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας.

Η έκτη εισήγηση είχε θέμα «Fake News και παραπληροφόρηση: Ο ρόλος  και η αξία των δημοσιογράφων στην εποχή των social media» και εισηγητής ήταν ο δημοσιογράφος και Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Ανδρέας Παναγόπουλος.

Η ημερίδα έκλεισε με τον κύκλο των συμπερασμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος ανέφερε:

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το θέμα της ημερίδας αποτελεί για τους γονείς, τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στις προκλήσεις που αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα.

Ο ένας είναι η οικογένεια και η εκπαίδευση. Ο ρόλος της οικογένειας αναδείχθηκε από τους εισηγητές, καθώς σε συνεργασία με την εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό φίλτρο.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επιστήμη. Η συμβολή των ειδικών κρίνεται απαραίτητη σε αυτή την πρόκληση. Η συνεργασία και η στήριξη των δύο αυτών πυλώνων θα μας δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, στην ευαισθητοποίηση, στην αφύπνιση συνειδήσεων γονέων, καθηγητών και μαθητών»

Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του STAR Κεντρικής Ελλάδας, Λένα Παρασκευά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό