Μειωμένες θερμίδες ή λιγότερα λιπαρά: Τι συμβάλλει περισσότερο στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά νοσήματα;

Μειωμένες θερμίδες ή λιγότερα λιπαρά: Τι συμβάλλει περισσότερο στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά νοσήματα;

Χρησιμοποιώντας αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο ωφέλιμες για την υγεία ήταν οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λιπαρά. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε ενδέχεται να παίζει πιο καθοριστικό ρόλο για την καρδιαγγειακή υγεία από ό,τι η απλή μείωση υδατανθράκων ή λιπαρών.

Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από μια σημαντική νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition, “NUTRITION 2025”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε πως διατροφές πλούσιες σε φυτικές τροφές –όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς– συνδέονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αντιθέτως, δίαιτες που περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα τρόφιμα, προσθήκη ζάχαρης, κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη, φαίνεται πως αυξάνουν τον καρδιολογικό κίνδυνο – ακόμη κι αν είναι χαμηλότερες σε θερμίδες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες, με διάρκεια παρακολούθησης έως και 25 χρόνια. Μέσω των ερωτηματολογίων, κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και συνέδεσαν τα ευρήματα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Με αναορές από:shape.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό