Nέα μέθοδος για την αντιμετώπισε των  αρρυθμιών- Εξάλειψη  κατά 80%  της κολπικής μαρμαρυγής

Nέα μέθοδος για την αντιμετώπισε των αρρυθμιών- Εξάλειψη κατά 80% της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή μορφή αρρυθμίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Μια νέα τεχνική δίνει ελπίδες για πιο αποτελεσματική θεραπεία. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heart Rhythm, ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital ανέλυσαν κλινικά δεδομένα για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των βέλτιστων πρακτικών στα αποτελέσματα των ασθενών που έλαβαν την πιο κοινή διαδικασία για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής: την κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (RF).

Ένα χρόνο μετά τη διαδικασία, το 81,6% των ασθενών ήταν απαλλαγμένοι από κολπικές αρρυθμίες, ποσοστά υψηλότερα από αυτά που αναφέρθηκαν από κλινικές δοκιμές και το 89,7% αυτών των ασθενών δεν έπαιρναν αντιαρρυθμικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια παρουσίαση κλινικής δοκιμής στη συνάντηση Heart Rhythm 2024 στη Βοστώνη.

Πώς λειτουργεί η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες

Η κατάλυση που βασίζεται σε ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων για να απενεργοποιήσει τον καρδιακό ιστό που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ακανόνιστων ηλεκτρικών σημάτων. Αν και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής έχουν αποδειχθεί προηγουμένως σε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, η μέθοδος εξελίσσεται συνεχώς και λίγα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τεχνικής εκτός κλινικών δοκιμών.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το μητρώο REAL-AF, ένα πολυκεντρικό μητρώο που συνίδρυσε ο Δρ. Zei το 2019 για να αξιολογήσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και την κλινική διαχείριση σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για κολπική μαρμαρυγή.

Το μητρώο αποτελείται από περισσότερα από 50 κέντρα που εκτελούν τακτικά μεγάλο όγκο επεμβάσεων κατάλυσης ραδιοσυχνοτήτων και που συμμορφώνονται με τις σύγχρονες τεχνικές βέλτιστης πρακτικής -συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην απομόνωση της πνευμονικής φλέβας, τη μείωση ή την εξάλειψη της χρήσης ακτινοσκόπησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και τη χρήση συντομότερης αλλά υψηλότερης έκρηξης ραδιοσυχνότητας για μείωση του διαδικαστικού χρόνου

«Μελετήσαμε έμπειρους χειριστές και κέντρα για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι μελετούσαμε τις καλύτερες τεχνικές που ήδη χρησιμοποιούνται. Το κίνητρό μας είναι να μάθουμε τις καλύτερες προσεγγίσεις για κατάλυση με ραδιοσυχνότητες και να προσαρμόσουμε και να βελτιώσουμε αυτές τις προσεγγίσεις, ώστε τα αποτελέσματά μας να γίνουν ακόμα καλύτερα», είπε ο Δρ. Zei.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 2.470 ασθενείς στο μητρώο REAL-AF που είχαν υποβληθεί σε κατάλυση ραδιοσυχνότητες για παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, τη μορφή κολπικής μαρμαρυγής στην οποία τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Για κάθε ασθενή, η ομάδα αξιολόγησε τον χρόνο και την τεχνική της διαδικασίας και εξέτασε τα αποτελέσματά του αμέσως μετά τη διαδικασία και 12 μήνες αργότερα.

Η ομάδα του Δρ. Zei αναφέρει ότι οι διαδικασίες στο μητρώο REAL-AF είναι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές σε σύγκριση με δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Στην παρακολούθηση ενός έτους, η ελευθερία από αρρυθμία και κολπική μαρμαρυγή ήταν 81,6% και 85,7%, αντίστοιχα. Επιπλέον, το 93,2% των ασθενών δεν ανέφεραν συμπτώματα αρρυθμίας κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Ο μέσος χρόνος της διαδικασίας ήταν επίσης σημαντικά μικρότερος, γεγονός που βελτιώνει την ασφάλεια των ασθενών μειώνοντας τον χρόνο υπό αναισθησία και σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και οι χειριστές μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες υψηλής ζήτησης.

Το μέλλον στην έρευνα για την κολπική μαρμαρυγή

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να βελτιώνουν τη διαδικασία κατάλυσης ραδιοσυχνοτήτων τόσο για την παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, το επίκεντρο αυτής της μελέτης, όσο και για την επίμονη κολπική μαρμαρυγή.

«Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια. Ένα σημαντικό επόμενο βήμα θα είναι η εφαρμογή παρόμοιων στρατηγικών για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί για ασθενείς με επίμονο τύπο κολπικής μαρμαρυγής, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή», σημείωσε ο Δρ. Zei.

Στο μέλλον, ο Δρ. Zei λέει ότι το μοντέλο μητρώου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί για να βελτιστοποιήσει άλλες ιατρικές διαδικασίες στην ηλεκτροφυσιολογία και όχι μόνο.

«Πέρα από το ότι είναι μια μελέτη, το μητρώο είναι ένα δίκτυο μάθησης υγείας. Δεν αξιολογούμε μόνο την καλύτερη προσέγγιση για κατάλυση με ραδιοσυχνότητες, αλλά μαθαίνουμε επίσης ο ένας από τον άλλο. Ο στόχος είναι να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές σε κάθε χειριστή και κέντρο», κατέληξε ο επιστήμονας.

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό