Ντίνος Χαριτόπουλος : «Ή θα έπρεπε να μην λειτουργήσει το κλειστό Γυμναστήριο, ή να ταλαιπωρήσουμε επιπλέον τις καθαρίστριες»

Ντίνος Χαριτόπουλος : «Ή θα έπρεπε να μην λειτουργήσει το κλειστό Γυμναστήριο, ή να ταλαιπωρήσουμε επιπλέον τις καθαρίστριες»

«Οι καταγγέλλοντες δεν γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα, θα πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα, και αν ζητούσαν μια συνάντηση ή μια ενημέρωση θα την είχαν» ήταν η απάντηση του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, στην κοινή ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής και του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Ροδόπης για τις πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών στο κομμάτι της σχολικής καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσα Βαφειάδου, ο κ. Χαριτόπουλος ξεκίνησε από την αναφορά για σύγκληση από τον ίδιο της Σχολικής Επιτροπής Β΄θμιας Εκπαίδευσης και διευκρίνισε πως διαδικαστικά, η επιτροπή, έχει δικό της Πρόεδρο και συμβούλιο, στο οποίο δεν εμπλέκεται ο ίδιος.

Περνώντας όμως στην ουσία της υπόθεσης, και των κατηγοριών προς την Δημοτική αρχή, τόνισε πως πρώτα από όλα, δεν ευσταθεί η κατηγορία πως μετέτρεψε όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών των σχολείων σε 3ωρες.

Και αυτό γιατί από το Υπουργείο, εγκρίθηκαν 18 θέσεις καθαριστριών, για 54 ώρες, που σημαίνει πως όλες θα έχουν τρεις ώρες εργασίας στα σχολεία του Δήμου.

«Δεν καθορίσαμε εμείς πόσες και πώς θα προσληφθούν, το καθόρισε το Υπουργείο» ανέφερε ο κ. Χαριτόπουλος, τονίζοντας πως ήθελαν να έχουν τον μέγιστο αριθμό καθαριστριών, τόσο για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν 13 σχολικές μονάδες, σε διαφορετικούς οικισμούς.

Γνωρίζοντας το ζήτημα, ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολή στις 10 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο, την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με την οποία εκφράζει την στήριξή του προς το αίτημα του Κέντρου για την μη μείωση των αποδοχών των σχολικών καθαριστριών, για το έτος 2021-22, και θεωρεί πως η διεκδίκηση αυτή έγινε σε αγαστή συνεργασία μεταξύ Εργατικού και Δήμου.

Άλλωστε η επιστολή της 20ης Αυγούστου είχε έρθει σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής του, στις αρχές Αυγούστου, προς το Υπουργείο, με την οποία ζητούσε να μην μειωθούν οι ώρες των καθαριστριών, αλλά να παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς.

Δεν καλυπτόταν το Γυμναστήριο Σαπών

Τελικά όμως εφαρμόστηκε η νέα κατανομή από το Υπουργείο, με σχολικές μονάδες να παίρνουν από μία έως τρεις καθαρίστριες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Όμως διαπίστωσαν πως το κλειστό γυμναστήριο και μια- δύο αίθουσες του Γυμνασίου Σαπών δεν καλύπτονταν, και έτσι θα έπρεπε ή να επιβαρύνουν τις υπόλοιπες καθαρίστριες ή να βρεθεί μια άλλη λύση.

Για αυτό και σε συνεννόηση με την Σχολική Επιτροπή, και με την πρόεδρό της, προέκριναν την πρόταση να καθαρίζονται αυτοί οι χώροι από συνεργείο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καθαρίστριες.

«Ήταν μια απόφαση και ενέργεια της Σχολικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση της απαλλαγής και της ανακούφισης των καθαριστριών» σημείωσε, τονίζοντας πως οι καθαρίστριες προσλαμβάνονται από το Δήμο, και η Επιτροπή προσπάθησε να λειτουργήσει επικουρικά.

«Δύο τινά υπήρχαν: ή θα έπρεπε να μην λειτουργήσει το κλειστό Γυμναστήριο, ή να ταλαιπωρήσουμε επιπλέον τις καθαρίστριες» ανέφερε ο κ. Χαριτόπουλος, για αυτό και προτίμησαν την τρίτη λύση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος τον οποίο χρησιμοποιούν μαθητές και σύλλογοι.

Όσο για το αίτημα στην επιστολή, να αυξήσει ο Δήμος τις εργατοώρες των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων των Σαπών και να μην προχωρήσει στην πρόσληψη συνεργείου, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως το ποσό είναι 400 ευρώ το μήνα, ένα ποσό ελάχιστο όταν μοιραστεί σε 18 καθαρίστριες.

«Δεν ήταν καλά ενημερωμένοι οι καταγγέλλοντες, εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε για το καλό των καθαριστριών, είμαστε δίπλα στον αγώνα τους» ανέφερε, έχοντας στηρίξει και την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου αλλά έχοντας παρέμβει και απευθείας στο Υπουργείο, ζητώντας αύξηση ωρών και πληρωμών για τις καθαρίστριες. «Ό,τι έγινε, έγινε για το καλό των καθαριστριών και της τοπικής κοινωνίας» κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή : paratiritis-news.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό