Ο Χακάν Σουκούρ επιβεβαιώνει: Ο Ερντογάν πρότεινε στον Τραμπ να με ανταλλάξει με τον πάστορα Μπράνσον

Ο Χακάν Σουκούρ επιβεβαιώνει: Ο Ερντογάν πρότεινε στον Τραμπ να με ανταλλάξει με τον πάστορα Μπράνσον

Ο κορυφαίος Τούρκος σκόρερ Χακάν Σουκούρ, που αναζητείται από την Τουρκία για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με μια αναφορά από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο TR724.

Ο Σουκούρ, ο οποίος έπαιξε για την εθνική ομάδα της Τουρκίας μεταξύ 1992 και 2007, αναφέρεται ως ο “βασιλιάς” επειδή σημείωσε 51 γκολ στις 112 εμφανίσεις του με την Τουρκία, καθιστώντας τον τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών της χώρας.

Ο Μπράνσον, ο οποίος κρατούνταν από την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, μεταφέρθηκε αρχικά από φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Ιούλιο του 2018 και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων και από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και καθώς ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απειλούσε την Τουρκία με κυρώσεις.

Ο Μπράνσον είπε στον Ισμαΐλ Σαϊμάς του ειδησεογραφικού ιστότοπου Halk TV σε μια αποκλειστική συνέντευξη τον Φεβρουάριο ότι ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ως εγκέφαλο της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή του.

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν υπήρχε “καμία συμφωνία” πίσω από την απελευθέρωση του Μπράνσον, αλλά ευχαρίστησε επανειλημμένα τον Ερντογάν.

Ο Χακάν Σουκούρ, επίσης πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ λόγω της σχέσης του με το κίνημα Γκιουλέν, ήταν καλεσμένος σε ένα πρόγραμμα του εξόριστου δημοσιογράφου Ερκάμ Τουφάν Αϊτάβ στο κανάλι του στο YouTube νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όταν η Ουάσιγκτον απέρριψε το αρχικό αίτημα έκδοσης του ίδιου του Γκιουλέν το 2017, ο Τούρκος αρχισκόρερ το επιβεβαίωσε: “Ήμουν βουλευτής στο κόμμα που ήθελε [να με εκδώσει]. Έπρεπε να με κατηγορήσουν για αδίκημα ώστε να γίνει η έκδοση σύμφωνα με το νόμο. [Αλλά], ναι, έλαβε χώρα ένα τέτοιο γεγονός”, είπε.

“Τα δικτατορικά καθεστώτα… μερικές φορές χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο και τις κορυφαίες προσωπικότητες του για δικό τους όφελος. Όταν αφήνεις το κράτος στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου, μπορεί να θέλει να σε χρησιμοποιήσει για τις λαϊκιστικές του πολιτικές”, πρόσθεσε ο Σουκούρ.

Πηγή: Capital.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό