
Οι ειδικοί στη διατροφή ανέδειξαν τα πέντε πιο ωφέλιμα για την υγεία είδη ψαριών σε κονσέρβα.
Τα 5 πιο υγιεινά ψάρια σε κονσέρβα, σύμφωνα με διατροφολόγους
Οι κονσέρβες ψαριών δεν είναι απλώς πρακτικές και οικονομικές· αποτελούν και μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών και βασικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο. Σύμφωνα με το Verywellhealth.com, ορισμένα είδη κονσερβοποιημένου ψαριού ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας στη διατροφή μας.
1. Σαρδέλες
Πρόκειται για μία από τις πιο θρεπτικές επιλογές, καθώς παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη (24,6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια) και σχεδόν 1 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αν καταναλωθούν με τα κόκαλα, προσφέρουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ περιέχουν και σίδηρο και κάλιο. Ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, σε σύγκριση με άλλα μεγαλύτερα ψάρια.
2. Σολομός
Ο σολομός σε κονσέρβα ανήκει στα λεγόμενα «λιπαρά ψάρια» και θεωρείται κορυφαία πηγή βιταμίνης D3 — κρίσιμη για την υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού και των ορμονών, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 (1227 mg/100 γρ.) και σημαντικές ποσότητες σεληνίου, χρήσιμου για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη γονιμότητα.
3. Τόνος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ο τόνος είναι ιδανικός για την αποκατάσταση των μυών και την αίσθηση κορεσμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγονται ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο τόνος albacore (ριγέ) ή οι ελαφριές εκδοχές, λόγω του κινδύνου συσσώρευσης βαρέων μετάλλων.
4. Σκουμπρί
Το σκουμπρί είναι μία ακόμη καρδιοπροστατευτική επιλογή, πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και σε βιταμίνη Β12, που παίζει κρίσιμο ρόλο στη νευρική λειτουργία και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε σύγκριση με άλλα είδη, έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
5. Αντσούγιες
Οι αντσούγιες είναι μικρά ψάρια με υψηλή διατροφική αξία. Καταναλώνονται ολόκληρες, μαζί με τα κόκαλα, προσφέροντας έτσι σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Όπως σημειώνει ο διατροφολόγος Avery Zenker, αποτελούν υγιεινή εναλλακτική αντί του επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.
Σημειώνεται ότι προηγουμένως, γνωστός σεφ είχε επισημάνει 9 είδη ψαριών που δεν συνιστά να αγοράζονται, επισημαίνοντας ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ή τη βιωσιμότητα.
Με αναφορές από:vkcad.cz/Επιμέλεια:ΜΚΜ