ΟΗΕ: Έρχονται τα χειρότερα, προετοιμαστείτε για την επισιτιστική κρίση

ΟΗΕ: Έρχονται τα χειρότερα, προετοιμαστείτε για την επισιτιστική κρίση

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους επικεφαλής κρατών της Δύσης απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν νομίζετε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί κόλαση στη γη, προετοιμαστείτε για τα χειρότερα που έρχονται».

Ακόμα, σύμφωνα με το Politico ο ίδιος, κάλεσε τους επικεφαλής των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών να πληρώσουν τώρα περισσότερα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παγκόσμιας πείνας ή ακόμη μία μεγάλης κλίμακας μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, αυτό επιδεινώνει το ήδη σημαντικό επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη οι οποίες κινδυνεύουν να καταστραφούν ή να οδηγηθούν σε πολιτικό χάος ή να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Politico, ο Ντέιβιντ Μπίσλι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει επειγόντως μεγαλύτερη χρηματοδότηση, διαφορετικά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια», δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού επισιτιστικής βοήθειας στον κόσμο και πρόσθεσε ότι «η αποτυχία να δώσουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έχετε πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση». Ακόμη υπογράμμισε ότι «αν παραμελήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Επιπλέον, οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού των χωρών της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν σταματήσει και η ικανότητά της να συνεχίσει να καλλιεργεί τρόφιμα φέτος κρέμεται από μια κλωστή.

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που θα αποκαλυφθεί ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αναφορικά με το επισιτιστικό πρόβλημα, δήλωσε ο Μπίσλι και πρόσθεσε ότι προειδοποιεί τα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη μας «εδώ και αρκετά χρόνια ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί».

kontranews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό