ΠΑΜΘ: Πράσινο φως για 4 νέες επενδύσεις ΑΠΕ – Σε ποιές περιοχές πρόκειται να  γίνουν

ΠΑΜΘ: Πράσινο φως για 4 νέες επενδύσεις ΑΠΕ – Σε ποιές περιοχές πρόκειται να γίνουν

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πέρα από τα μεγάλα ενεργειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και την έχουν καταστήσει ένα σημαντικό ενεργειακό hub στην χώρα αλλά και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προσελκύει και πλήθος άλλων ιδιωτικών επενδύσεων στην «πράσινη» ενέργεια -και συγκεκριμένα σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.

Δείτε παρακάτω τις πιο πρόσφατες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:

  • Πράσινο φως έλαβε επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα, για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην Ξάνθη. Αναλυτικά, πρόκειται για σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 24MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24MW, στη θέση «ΜΑΥΡΟΠΑΙΔΙ 2», και συνοδά έργα βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Μύκης & Ξάνθης, των Δήμων Μύκης & Ξάνθης, Π.Ε. Ξάνθης. Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς κατασκευή. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
  • Προχωρά το project για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 24MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24MW στον Δήμο Αρριανών στη Ροδόπη. Το έργο, που έχει λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα χωροθετηθεί στη θέση «ΛΟΦΟΣ – ΠΟΥΛΙΑ», και περιλαμβάνει επίσης συνοδά έργα βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας, καθώς και έργα εσωτερικού δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Κέχρου, του Δήμου Αρριανών, Π.Ε. Ροδόπης. Επενδυτής είναι η εταιρεία ES ENERGY Ε.Π.Ε.
  • Επεκτείνεται με αποθήκευση ενέργειας επένδυση ΑΠΕ στη Δράμα. Η αρχική επένδυση αφορούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 19,98MW σε δύο τμήματα, συνολικής έκτασης 207.366,43τ.μ., αγροκτήματος Μαρμαριάς και συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Νικηφόρου, του Δήμου Παρανεστίου, Π.Ε. Δράμας. Η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αποφάσισε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου, με την προσθήκη σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 19,98MW, την αλλαγή του τύπου και του αριθμού των φωτοβολταϊκών στοιχείων (πάνελ) και του αριθμού και του τύπου των αντιστροφέων, καθώς και την περιγραφή των ορίων του πολυγώνου, σύμφωνα με την απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ES ENERGY Ε.Π.Ε.
  • Τέλος, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέα επένδυση για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ορεστιάδα. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενης από συσσωρευτές ισχύος 150 MWel και εγκατεστημένης χωρητικότητας 360MWh. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέα επένδυση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15/12/2023. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στη θέση «Σπήλαιο», Δ.Ε. Τριγώνου, Δ. Ορεστιάδας, Π.Ε. Έβρου. Στην επένδυση προβαίνει η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Πηγή: ypodomes.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό