Παναγιώτης Έλης: Από τα πρώτα θύματα της χούντας με καταγωγή από το Κόσμιο Ροδόπης…. Mε αφορμή τον χαμό της Υπαπαντής Γυαλή…

Παναγιώτης Έλης: Από τα πρώτα θύματα της χούντας με καταγωγή από το Κόσμιο Ροδόπης…. Mε αφορμή τον χαμό της Υπαπαντής Γυαλή…

Την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2022 πληροφορούμαστε από συγγενείς της, πως αφή­νει την τελευταία της πνοή η Υπαπαντή Γυαλή-Έλη, σε ηλικία 94 ετών, Κοσμιότισ­σα, και ενεργό μέλος του ΚΚΕ, που στο παρελθόν κυνηγήθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ από τη χούντα, στα νιάτα της εργαζόταν στην Αθήνα στη δημοτική βιβλιοθήκη και πριν 2 χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα της, το Κόσμιο Ροδόπης. Η κηδεία της τελέστηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Κοσμίου την επομένη, στις 6 Δεκεμ­βρίου.

Η κ. Υπαπαντή ήταν και η τελευταία εν ζωή αδελφή (από τα 4 αδέλφια) του Πανα­γιώτη Έλη, του αγωνιστή κατά της χούντας από το Κόσμιο Ροδόπης που ήταν και από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της και με αφορμή το χαμό της, ας θυ­μηθούμε ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος συγγενής της που δυστυχώς δεν τον γνω­ρίζει η νεότερη γενιά των Ροδοπαίων.

Ο Παναγιώτης Έλης λοιπόν, γεννήθηκε το Μάιο του 1922 στο Κόσμιο Κομοτηνής και είναι από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας. Νέος άνθρωπος, γενναίος αγω­νιστής και πατριώτης, φλεγόταν από τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Υπήρξε ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και μάρτυρας της Μα­κρονήσου.

Με την κάθοδο των Βουλγάρων, οργανώνεται στην Αντίσταση. Συλλαμβάνεται το 1942 και στέλνεται όμηρος στη Βουλγαρία. Στις αρχές του 1943, μεταφέρεται μ’ άλ­λους ομήρους στο Κουμάνοβο της Σερβίας σε καταναγκαστικά έργα. Λευτερώνεται με τη λήξη του πολέμου και στο τέλος του 1946, σαν στρατιώτης, μετατίθεται στο Μεσολόγγι και από κει με άλλους συναδέλφους του, λόγω πολιτικών φρονημάτων, στο Μακρονήσι το καλοκαίρι του 1947.Εκεί, στη Μακρόνησο, στο κάτεργο της φρί­κης και της οδύνης, θα υποστεί τα πάνδεινα, ανάμεσα σε μυριάδες άλλους αγωνι­στές της Εθνικής Αντίστασης.. Κατόπιν ο Έλης οδηγήθηκε στο ΒΕΤΟ (Δεύτερο Ειδι­κό Τάγμα Οπλιτών), τάγμα με 38.000 περίπου έγκλειστους στρατιώτες, που πολεμούσαν τους ξένους εισβολείς στο βουνό και στην πόλη και αντιμετώπισε πλάι τους με καρτερία, τους βασανιστές που φορούσαν τη στολή του Έλληνα στρατιώτη. Αυτοί οι “Έλληνες” συναγωνίστηκαν σε θηριωδία τα γερμανικά SS, μόλις δυο χρόνια μετά τη φυγή των μεραρχιών τους, από το ελληνικό έδαφος.

Την νύχτα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη και οδηγήθηκε με εκατοντάδες άλλους στον Ιππόδρομο Φαλήρου, όπου και κρατήθηκε. Στις 25 Απριλίου 1967 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον ανθυιπίλαρχο Κωνσταντίνο Κώτσαρη καθώς κατευθυνόταν προς τον θάλαμο. Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφο­νίας υπήρξε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Μετά την πτώση της χούντας, τον Φε­βρουάριο του 1975, ο Κωνσταντίνος Κώτσαρης, εν ενεργεία αξιωματικός με τον βαθμό του Ίλαρχου, συνελήφθη μαζί με άλλους αξιωματικούς για την συμμετοχή του στο λεγόμενο πραξικόπημα της πυτζάμας (για την οποία αθωώθηκε), ενώ λίγο αρ­γότερα αποστρατεύθηκε. Για την δολοφονία του Έλη ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ως αποτέλεσμα την αρχική καταδίκη του Κώτσαρη σε οκτώ χρόνια κάθειρ­ξη και τον υποβιβασμό του στον βαθμό του στρατιώτη. Εν συνεχεία, όμως, το Ανα­θεωρητικό δικαστήριο μείωσε την ποινή του κατά δύο χρόνια…!! Έτσι δε γίνεται τις περισσότερες φορές;

Ο Παναγιώτης Έλης αγωνίστηκε για την πατρίδα και τα ιδεώδη του με αντίσταση στον πόλεμο και στην μετέπειτα χούντα, με αυταπάρνηση, δεν πρόδωσε ποτέ τα πι­στεύω του και επέδειξε ανδρεία μέχρι το άδικο τέλος του…

Σήμερα στη γενέτειρά του, την Κομοτηνή, υπάρχει δρόμος μπροστά στο Μουσικό Σχολείο της πόλης που φέρει το όνομά του, ως φόρο τιμής για την προσφορά του στην πατρίδα και την αυτοθυσία του..

Θ.Α.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό