Πονοκέφαλος: 4 κόλπα για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα-Ποια  αναπάντεχη δραστηριότητα που μας βοηθάει αρκετά

Πονοκέφαλος: 4 κόλπα για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα-Ποια αναπάντεχη δραστηριότητα που μας βοηθάει αρκετά

Μόλις ο πονοκέφαλος μας χτυπήσει την πόρτα, μια από τις πρώτες μας κινήσεις είναι να πάρουμε κάποιο παυσίπονο. Την επόμενη φορά, όμως, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε κάποια από τις παρακάτω αποτελεσματικές και φυσικές πρακτικές ανακούφισης

Αλιεύσαμε μερικές μεθόδους αποτελεσματικών πιέσεων και μαλάξεων που προέρχονται από εναλλακτικές πρακτικές όπως αυτές της ρεφλεξολογίας και την αρχαίας κινεζικής ιατρικής με σκοπό να σας προτείνουμε μερικές μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές που εφαρμόζονταν π.χ.  από τους κατοίκους του Θιβέτ στην αρχαιότητα οι οποίοι ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, με στόχο να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Η παλιά αυτή πρακτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις ανακούφισης από την κεφαλαλγία.

Οι πρακτικές των πιέσεων είναι εύκολες και θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και μόνοι σας από το σπίτι σας, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ, όπως παρακάτω.

Μασάζ ανάμεσα στα φρύδια

Ασκώντας σταθερή πίεση στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών σας και πάνω από την περιοχή της μύτης για μερικά λεπτά, ο πόνος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί. Η πίεση σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη δυσπεψία και την κόπωση των ματιών.

Μασάζ στους κροτάφους

Σε αυτή την περίπτωση, τα δάχτυλα είναι το βασικό εργαλείο πίεσης. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες ή τις άκρες του δείκτη σας, μπορείτε να ασκήσετε σταθερή πίεση στους κροτάφους σας. Δοκιμάστε να κινήσετε τα δάχτυλά σας με μικρές κυκλικές κινήσεις μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Μασάζ στον αυχένα 

Έχοντας σαν οδηγό και πάλι τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε να πιέσετε το πίσω μέρος του λαιμού σας με την άκρη του δείκτη σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να ανακουφίσετε τόσο τον πονοκέφαλο όσο και την ημικρανία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η άμεση ανακούφιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή σφίγγουν όταν αγχώνεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος και στην περιοχή του κεφαλιού.

Μασάζ ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού

Υπάρχουν πολλά μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα κι αν ανατομικά δε συνορεύουν. Με βάση αυτή τη λογική, η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού θα μπορούσε να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία το ίδιο γρήγορα με την πίεση που θα ασκήσετε σε ένα σημείο του κεφαλιού σας.

Η δραστηριότητα που αποτελεί αναπάντεχο φυσικό αναλγητικό

Ποια όμως είναι η δραστηριότητα που αναπάντεχα μας ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο;

Όλοι νιώθουμε ομορφότερα όταν αναπολούμε ευχάριστες εμπειρίες του παρελθόντος. Φαίνεται όμως ότι η νοσταλγία έχει και μια ακόμη αναπάντεχη δράση που μπορεί να την κατατάξει στη σφαίρα των αποτελεσματικών αναλγητικών!

Η αναπόληση ευχάριστων αναμνήσεων και «παλιών καλών εποχών» φαίνεται ότι προσφέρει πολύ περισσότερα από το γλυκό συναίσθημα που μας πλημμυρίζει όταν ανακαλούμε μια ευχάριστη εμπειρία του παρελθόντος. Σύμφωνα με νέα έρευνα  η νοσταλγία μπορεί να δράσει παυσίπονα και να απομακρύνει τον πόνο μιας κρίσης ημικρανίας.

Στην ενδιαφέρουσα έρευνα οι ειδικοί από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας τονίζουν πως η νοσταλγία  λειτουργεί ως ένα ήπιο αναλγητικό και μπορεί να μειώσει την ένταση του πονοκεφάλου κατά 10% κατά μέσο όρο.

λαχτάρα για το παρελθόν που ενεργοποιείται από τη μουσική, τις εικόνες ή τη μυρωδιά, έχει συσχετιστεί κατά το παρελθόν με μειωμένα επίπεδα στρες και θλίψης. Για την τελευταία έρευνα μάλιστα, μία ομάδα από ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας έλεγξαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 34 εθελοντές, ηλικίας 18 – 25 ετών με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Neuroscience, έδειξαν πως όσοι παρακολουθούν νοσταλγικές εικόνες κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου. 

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα ανιχνεύοντας αλλαγές στη ροή του αίματος στο κεφάλι. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες προβλήθηκαν 26 νοσταλγικές εικόνες όπως δημοφιλή παιδικά γλυκά, κινούμενα σχέδια και παιχνίδια στην παιδική χαρά. Οι εναπομείναντες συμμετέχοντες παρακολούθησαν εικόνες από τη σύγχρονη ζωή. Όσο παρακολουθούσαν τις εικόνες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καλωδιωθεί με ένα μηχάνημα που εξέθετε τους καρπούς τους σε αυξανόμενα επίπεδα θερμότητας για τρία δευτερόλεπτα τη φορά. Κατέγραψαν παράλληλα πόσο επίπονη ήταν η θερμότητα σε μία κλίμακα από το 0-10 και πόσο νοσταλγικά τους έκαναν οι εικόνες να νιώθουν σε κλίμακα από το 1-5.

Όταν εκτέθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκείνοι που παρακολουθούσαν εικόνες από τη σύγχρονη ζωή βαθμολόγησαν τον πόνο τους 4.2 στην κλίμακα ως το 10, την ίδια ώρα που εκείνοι που παρακολούθησαν νοσταλγικές εικόνες βαθμολόγησαν τον πόνο τους στα 3.8. Ωστόσο όταν και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη βαθμολόγηση του πόνου.

Όσοι μάλιστα παρακολούθησαν νοσταλγικές εικόνες είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε δύο τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη του πόνου, ενώ κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον πόνο.

Για τους ειδικούς, η νοσταλγία θα μπορούσε να είναι μία μη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τον πόνο, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή ο ήπιος κλινικός πόνος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ των νοσταλγικών επιπτώσεων και του τμήματος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον πόνο. Η νοσταλγία μπορεί να αποτελεί έναν μη φαρμακευτικό τρόπο για την ανακούφιση από τον ήπιο πόνο τόνισαν οι ίδιοι. Τα θετικά συναισθήματα μπορεί να διατηρήσουν την καλή ψυχική κατάστασης και να εξουδετερώσουν τις αρνητικές συνέπειες του πόνου, κατέληξαν.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό