Πώς να ψήνουμε χωρίς κινδύνους – Τι πρέπει να προσέχουμε για την υγεία μας

Πώς να ψήνουμε χωρίς κινδύνους – Τι πρέπει να προσέχουμε για την υγεία μας

Mε αέριο, ηλεκτρισμό ή κάρβουνο; Τι γίνεται με τα σκεύη αλουμινίου; Υπάρχει μαρινάδα που προστατεύει; Χρήσιμες πληροφορίες για να απολαμβάνουμε το ψήσιμο χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία μας.

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι το είδος που προτιμούμε το καλοκαίρι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά για  ένα γευστικό γεύμα. Παρόλα αυτά αυτό το είδος ψησίματος συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία που μπορούν όμως να προληφθούν όπως ο τοξικός καπνός, οι τροφικές ασθένειες και τα εγκαύματα.

Όταν ψήνετε αλατισμένα και όξινα φαγητά ( ντομάτες, κρέας , ψάρι, γαλακτοκομικά,  χορταρικά κλπ)  σε αλουμινόχαρτο ή σε δίσκους αλουμινίου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκλυση αλουμινίου που μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν να δημιουργήσει βλάβη.

Άλλα θέματα που μας προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνουν διάφορα βλαβερά συστατικά όπως οι πολυκυκλικοί υδρογονάθρακες ( PAHs), οι ετεροφιλικές αρωματικές νιτροζαμίνες (HAAs), η μόλυνση των τροφών και τα εγκαύματα.

Υπάρχει το ερώτημα αν έχει σημασία η ψησταριά. Η απάντηση είναι ότι η ψησταριά με αέριο ή ηλεκτρισμό δημιουργεί λιγότερες τοξικές ουσίες από το κάρβουνο αν και όλα μπορούν να  χρησιμοποιούνται εφόσον ληφθούν τα σωστά προληπτικά μέτρα όπως.

Μειώστε το στάξιμο: Τα λίπη στάζουν στις φλόγες και παράγουν καπνό που περιέχει PAHs οπότε να αποφεύγετε τα πολλά λίπη όπως και την άμεση επαφή με την φλόγα για να μειωθεί ο καπνός και το κάψιμο.

Περιορίστε τη χρήση του αλουμινίου: Το Γερμανικό Ινστιτούτο (BfR) συνιστά να αποφεύγουμε τους δίσκους από αλουμίνιο με αλατισμένα και όξινα φαγητά. Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε συχνά. Τα καρυκεύματα να τα βάζουμε μετά το ψήσιμο στην σχάρα.

Να αποφεύγετε το άμεσο περιτύλιγμα: Τυλίγοντας το τυρί, το μαριναρισμένο κρέας ,τα χορταρικά σε αλουμινόχαρτο ιδιαίτερα αν είναι αλατισμένα και όξινα αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης στο αλουμίνιο. Αν είναι αναγκαίο βάλε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στο φαγητό και στο αλουμινόχαρτο.

Διαλέξετε ασφαλέστερη ψησταριά: Με ηλεκτρισμό ή αέριο παράγεται λιγότερο PAHs σε σύγκριση με το κάρβουνο.

Κάψτε σωστά τα κάρβουνα: Περιμένετε να καούν πλήρως τα κάρβουνα πριν χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο. Μην χρησιμοποιείται εφημερίδες, κουκουνάρια, ξύλα με ρητίνη για προσάναμμα γιατί απελευθερώνουν τοξικά χημικά. Να χρησιμοποιείται φυσικά κάρβουνα ή μπριγκετα καθαρής καύσης( συμπιεσμένο ξύλο).

Σήκωστε την σχάρα: Όσο πιο πολύ γίνεται για να μην υπάρχει άμεση επαφή στην καύση και να παράγονται λιγότερες τοξίνες.

Απόφυγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση: Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη για τα ωμά και για τα ψημένα φαγητά. Να διατηρείται το κρέας στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για ψήσιμο. Να ψήνονται με επιμέλεια τα πουλερικά και να ψήνεται καλά το χοιρινό για να αποφύγετέ την Ηπατίτιδα Ε.

Το σοφό μαρινάρισμα: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Hohenheim στη Γερμανία οι μαρινάδες με σκόρδο, δενδρολίβανο, θυμάρι, κόκκινο πιπέρι μπορούν να μειώσουν το HAAs μέχρι 74%. Η προσθήκη λίγης ζάχαρης βελτιώνει την γεύση και την προστασία.

Γενικές χρηστικές πληροφορίες

  • Οι ψησταριές μιας χρήσης μπορεί να είναι ασταθείς και είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε  διαμερίσματα, σταθερές επιφάνειες και όχι σε μπαλκόνια και στη γη όπου υπάρχουν χόρτα.
  • Το ψήσιμο επεξεργασμένων κρεάτων όπως λουκάνικά, μπέικον παράγει νιτροζαμίνες που συσχετίζονται με τον καρκίνο. Περιορίστε την χρήση τους.
  • Τα ατυχήματα στις ψησταριές γίνονται συχνά τους θερμούς μήνες και ιδιαίτερα στα παιδιά. Η κύρια αιτία είναι η χρήση εύφλεκτων υγρών όπως το οινόπνευμα που ευθύνεται για το 75% των εγκαυμάτων. Επίσης το πιτσίλισμα από καυτό λάδι στα χέρια και το πρόσωπο.
  • Στα μικρά εγκαύματα όταν αντιμετωπίζονται γρήγορα με  τρεχούμενο  δροσερό νερό σε μια βρύση ή μια πηγή για 10-15 λεπτά βοηθά. Σε μεγάλα εγκαύματα πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Μην αφαιρείτε τα ρούχα όταν είναι κολλημένα στο δέρμα. Αν πάρουν φωτιά τα ρούχα σβήστε την με πολύ νερό ή με μια κουβέρτα.

Με σωστές προφυλάξεις το ψήσιμο στη ψησταριά μπορεί να είναι ασφαλές και απολαυστικό.

Πηγή: nosilia.org.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό