Ποτάσιο: Ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης  για την υγεία μας- Σε ποια τρόφιμα τον βρίσκουμε άφθονο

Ποτάσιο: Ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης για την υγεία μας- Σε ποια τρόφιμα τον βρίσκουμε άφθονο

Απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Ακόμη κι αν αναζητούμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ποτάσιο είναι εξίσου σημαντικό.

Το ποτάσιο είναι ηλεκτρολύτης και βοηθά στο να επιτυγχάνεται ισορροπία των υγρών στο σώμα μας, καταπολεμώντας παράλληλα την αίσθηση κόπωσης και το πρήξιμο.

Η ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη για ενήλικες είναι περίπου 2.500 έως 3.400 mg, αλλά αυτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Σε ποια τρόφιμα το βρίσκουμε: 

– Μπανάνες: Ίσως η πιο διάσημη πηγή, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει περίπου 400-450 mg.

– Γλυκοπατάτες: Μια γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους προσφέρει περίπου 500-600 mg.

– Σπανάκι: Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές, με περίπου 800-900 mg ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι.

– Αβοκάντο: Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει περίπου 900 mg.

– Πορτοκάλια: Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια παρέχουν περίπου 250-300 mg.

– Φασόλια και όσπρια: Τα φασόλια, τα μαύρα φασόλια και οι φακές είναι όλα πλούσια σε ποτάσιο, προσφέροντας μεταξύ 400-600 mg ανά φλιτζάνι όταν μαγειρεύονται.

– Πατάτες: Μια μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα περιέχει περίπου 900 mg.

– Ντομάτες: Οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως η σάλτσα ντομάτας, είναι καλές πηγές, παρέχοντας περίπου 300-400 mg.

Συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, ασυνήθιστος καρδιακός παλμός, αρρυθμίες, κόπωση, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, πρησμένοι αστράγαλοι (κατακράτηση υγρών), δυσκολία απορρόφησης πρωτεΐνης και μετάλλων μπορεί να δείχνουν έλλειψη. Η αφυδάτωση, η διάρροια, η υπερβολική εφίδρωση και η κατάχρηση καθαρτικών είναι οι πιο κοινές αιτίες των χαμηλών επιπέδων σε ποτάσιο.

Πηγή: capital.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό