Πρόγραμμα ύψους 335 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής-ΕΣΠΑ- για το άνοιγμα της Εστίασης

Πρόγραμμα ύψους 335 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής-ΕΣΠΑ- για το άνοιγμα της Εστίασης

Η επιχορήγηση φτάνει μέχρι 100.000 ευρώ και είναι αποκλειστικά για προμήθεια πρώτων υλών

Η πλατφόρμα ανοίγει στις 10 Μάη και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31-07-2021

Γιώργος Καββαθάς: Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Θα ήταν καλύτερο πρώτα να δοθούν τα χρήματα και μετά να γίνει το άνοιγμα στην Εστίαση»

 

Πρόγραμμα ύψους 335 εκ ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής-ΕΣΠΑ- για την Εστίαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως όλοι συμφωνούν η Εστίαση είναι ο κλάδος που επλήγη καίρια από την πανδημία το κλείσιμο των δραστηριοτήτων και τον εγκλεισμό.

Το πρόγραμμα θα στοχεύσει ξεκάθαρα στην προμήθεια των πρώτων υλών, που πρέπει εγκαίρως να εξασφαλισθούν, προκειμένου να ανοίξει η Εστίαση ομαλά.

«Αυτό είχαμε τονίσει και στην Κυβέρνηση πως αν θα δοθεί κάποιο κεφάλαιο κίνησης να γίνει πριν από το άνοιγμα της Εστίασης, προκειμένου οι επαγγελματίες να προλάβουν να κάνουν  τις απαραίτητες προμήθειες και να ανταποκριθούν στο καταναλωτικό κοινό, καθώς έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, από τους τόσους μήνες απαγόρευσης λειτουργίας. Τώρα πρώτα ανακοινώθηκε το  άνοιγμα της Εστίασης και ακολουθεί η εκταμίευση του προγράμματος», τόνισε σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση του τζίρου τους  ως κριτήριο  περισσότερο  από 30%  μεταξύ του τζίρου  2019 και  2020.

Πρόκειται για ένα πλήρως ακατάσχετο πρόγραμμα, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες,  ατελώς,

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες είναι να υποβάλλουν τιμολόγια έως  31-12 -2021πού θα είναι το ισόποσο των χρημάτων που θα πάρουν ως ενίσχυση, για αγορές μόνο πρώτων υλών.

Από το σύνολο των 77.000 επιχειρήσεων του κλάδου της  Εστίασης, περίπου το 30- 34%, παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου τους μεταξύ 2019-2020. Αυτές οι επιχειρήσεις  σε  καμμία περίπτωση δεν είναι δυνητικοί δικαιούχοι.

Από το υπόλοιπο 68% των επιχειρήσεων, το 63% θα ενταχθεί  στο πρόγραμμα στήριξης επανεκκίνησης της Εστίασης. Το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να είναι  το  7% του κύκλου εργασιών του 2019 και με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 100.000 ευρώ.

«Είχαμε προνοήσει στον συνδυασμό να μην υπάρχουν εκταμιεύσεις που να 200.000 ή 300.000 ευρώ, γιατί υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο  που θα έφταναν σε αυτά τα ποσά», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 10 Μαΐου  και οι επιχειρηματίες θα παίρνουν τα χρήματά τους σε ένα μήνα, από τη στιγμή που θα κάνουν την αίτηση, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες με ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

«Ο χρόνος βγήκε μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. Εκεί που πιέζουμε είναι να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες, ει δυνατόν υποβάλλοντας την αίτηση στο πρόγραμμα, δύο-τρεις μέρες μετά, κατά σειρά προτεραιότητας, όπως υποβάλλονται τα αιτήματα, να μπορούν να πληρώνονται, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται  ρευστότητα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31-07-2021, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις της Εστίασης που είναι εποχιακές και δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

«Υπάρχουν δικαιούχοι που είναι ικανοποιημένοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά και άλλοι που είναι δυσαρεστημένοι επειδή δεν μπορούν να ενταχθούν, αλλά το όριο  ήταν αυτό και  δεν ήταν διαπραγματεύσιμο δυστυχώς.  Αυτό το ποσοστό του  29%  που δεν παίρνει την ενίσχυση, είναι φυσικά δυσαρεστημένο, αλλά και 10% πάλι θα υπήρχε η δυσαρέσκεια», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Επι πλέον πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της Εστίασης είναι αρκετό για μια επαννεκίνηση, ωστόσο δεν είναι αρκετό για μια βιώσιμη πορεία.

«Η Βιωσιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από το κεφάλαιο κίνησης. Όπως τόνισε και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χρειάζεται μία σειρά μέτρων από την κυβέρνηση που έχουν να κάνουν με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των υφισταμένων θέσεων εργασίας στον κλάδο, έτσι ώστε να διακρατηθούν  αυτές οι θέσεις. Η επανεκκίνηση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Το βιώσαμε και πέρυσι για το διάστημα  από τις 25 Μαΐου,  μέχρι 30 Ιουνίου. Η μείωση των εργασιών του κλάδου ήταν 59,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο να επανεκκινήσουμε και να κρατήσουμε το υφιστάμενο προσωπικό, για αυτό και ζήτησα την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους. Επίσης το κούρεμα των χρεών  που προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατί για αυτά δεν ευθύνεται η επιχείρηση από κάποιο λάθος δικό της, καθώς έλαβε εντολή άνωθεν από το κράτος να παραμείνει κλειστή, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ.

Πρέπει επίσης να τονίσω πως τα μέτρα στήριξης της Εστίασης θα παραμείνουν -του Απριλίου- και για τον μήνα Μάϊο, ενοίκιο, αναστολές πληρωμών, πρόγραμμα  ΣΥΝ-εργασία θα ισχύει μέχρι το Σεπτέμβριο. Είναι μέτρα για τα οποία και εμείς ως ΓΣΕΒΕΕ τα θέλουμε και τα στηρίζουμε με τεκμηριωμένο τρόπο, βάσει του Ινστιτούτου των μικρών επιχειρήσεων  της ΓΣΕΒΕΕ που λειτουργεί», υπογράμμισε ο κ Καββαθάς.

Τέλος ο κ.  Καββαθάς ανέφερε πως σε συνεννόηση με τις ομόλογες ομοσπονδίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται προσπάθειες και ασκούνται πιέσεις να ληφθεί απόφαση από την ΕΕ, για διαγραφή χρεών, προκειμένου οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν βιώσιμα να επανεκκινήσουν και να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους στο διηνεκές του χρόνου.

«Δεν είμαστε μόνοι μας ως Ελλάδα, ή ως μαύρο πρόβατο, τώρα σε συνεννόηση και με άλλους προέδρους της Εστίασης και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, ζητούμε να μπορέσουμε να κρατηθούμε ζωντανοί καθώς μας πνίγουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύθηκαν , από το χρονικό διάστημα που ήμασταν κλειστά, χωρίς δική μας υπαιτιότητα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καββαθάς.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό