Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Όμικρον 4 στην Ελλάδα

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Όμικρον 4 στην Ελλάδα

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως οι τελευταίοι έλεγχοι εντόπισαν δύο ακόμη δείγματα με Όμικρον 5, καθώς και ένα Όμικρον 4 – Όλα τα δείγματα εντοπίστηκαν στην Κρήτη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.4 του κορονοϊού καταγράφηκε στη χώρα μας, σύμφωνα με την σημερινή (26/5) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του Οργανισμού, η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Έτσι λοιπόν, μετά την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) ήρθε στη χώρα μας και η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) του κορονοϊού. Οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν κάνει μεγάλη διασπορά στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη νότια Αφρική.

Είκοσι τρία από τα 29 δείγματα με στέλεχος Όμικρον – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από Περιφέρεια Κρήτης).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό