“Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω του πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής”

“Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω του πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής”

Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

  • Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση που είναι προ των πυλών
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω του πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής
  • Χρειάζονται έκτακτα γενναία μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας για να αντέξουν την πίεση που δέχονται

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαρτίου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που περιλάμβανε ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, άλλες επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές ρυθμίσεις για την ενεργειακή κρίση, καθώς και διατάξεις για τον αγροτικό τομέα ανέφερε:

«Kύριοι υπουργοί, για άλλη μια φορά εισάγετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χύμα. Πετάτε στο ίδιο βαρέλι τα τσίπουρα με την κεφαλαιαγορά. Βάζετε στο ίδιο σακί το λίπασμα με τον ΕΝΦΙΑ. Μάλλον είστε σε παραζάλη. Σε μία περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων που επιτείνει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας με την εκτίναξη στα ύψη της ενέργειας, των πρώτων υλών, των αγαθών πρώτης ανάγκης, που έχουν δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία, στους παραγωγούς, στην πραγματική οικονομία.

Τη στιγμή που μία νέα κρίση αυτή τη φορά επισιτιστική είναι προ των πυλών αφού οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και της ελληνικής αγοράς με σιτηρά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν άμεσα τις αγορές με επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στις τιμές βασικών ειδών διατροφής.

Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη αυτή κατάσταση. Κινείται στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, με πιο ανησυχητικό ότι εφησυχάζει την κοινωνία. Όταν ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας επισιτιστικός κίνδυνος για την Ελλάδα, ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, την ίδια στιγμή που πολλές χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές σιτηρών ή βάζουν πλαφόν για να προστατέψουν την εσωτερική τους κατανάλωση.

Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου. Μίας χώρας με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που αδυνατεί όμως να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες και να στηρίξει την κτηνοτροφία της.

Χώρα που δεν διαθέτει αποθετήρες σιτηρών για περιόδους κρίσεων καθώς και πολιτικές διαχείρισης  κρίσεων.  Με άμεσο τον κίνδυνο λόγω του πολέμου και του περιορισμού των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων, στις χώρες αυτές, να χαθούν σημαντικές αγορές.

Με τον αγροτικό κόσμο και τους κτηνοτρόφους μας, λίγο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να βρίσκονται σε απόγνωση. Το πολύ υψηλό κόστος της παραγωγής, τους οδηγεί σε πραγματική αδυναμία να συνεχίσουν τις αγροτικές δραστηριότητες. Ενώ οι κτηνοτρόφοι μας οδηγούν στη σφαγή ζωϊκό κεφάλαιο αφού αδυνατούν να το θρέψουν λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση μπροστά σε όλα αυτά κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο. Με γενικόλογες και αόριστες αναφορές, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.  Αν κρίνουμε μάλιστα από τη ρύθμιση που σήμερα εισηγείστε για τη μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και την κοροϊδία των 13€ στη βενζίνη οι αγρότες μας θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο. Γιατί το ύψος της δαπάνης των 60 εκ. ευρώ αντιστοιχεί να καλύψει ένα περιορισμένο αριθμό αγροτών.   Σας καλούμε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να επιστρέψετε στο σύνολο του αγροτικού κόσμου τον ΕΦΚ, ένα μέτρο 180 εκ. ευρώ που σήμερα είναι αναγκαίο.

Κυρίες και κύριοι, το κόστος της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα των λιπασμάτων, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Δεκαέξι ανατιμήσεις λιπασμάτων έγιναν μέσα σε 9 μόνο μήνες. Η αγορά είναι σε αναμονή και εσείς εξαντλείστε στη μείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6 τοις εκατό, ενώ γνωρίζετε το μικρό αποτέλεσμα που αυτό θα έχει.   Πάρτε άμεσα μέτρα επιδότησης των λιπασμάτων. Υπάρχουν  ήδη σχέδια ενίσχυσης των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων που συζητούνται σε μία σειρά από χώρες στην Ευρώπη.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ έφτασαν στους αγρότες πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και εσείς αντί να ελέγξετε την αισχροκέρδεια 4 εταιρειών με τα μέτρα που παίρνετε στην πραγματικότητα επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Άκουσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ζητά να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια από την ΕΕ. Αλήθεια γιατί δεν την αντιμετωπίζετε εδώ στη χώρα μας; Τον άκουσα πριν λίγο για να υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε να κάνει εκκλήσεις και προτροπές για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Έτσι θα αντιμετωπίσετε την αισχροκέρδεια;  Θα πάρετε μέτρα ώστε ελέγξετε τη βιομηχανία, τους εισαγωγείς, αυτούς που έχουν αποθέματα σιτηρών, ζωοτροφών, πρώτων υλών; Εσείς ψάχνετε στη λιανική διακίνηση των προϊόντων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε: «Εσείς κύριοι της κυβέρνησης χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, αφαιρείτε την παραδοσιακή ονομασία τσίπουρο και τσικουδιά από τον Εθνικό Τελωνιακό κώδικα για τους διήμερους αποσταγματοποιούς, την αντικαθιστάτε με τη φράση «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Ενώ γνωρίζετε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές 400.000 περίπου οικογένειες οι οποίες ζουν από την παραγωγή τσίπουρου και της τσικουδιάς θα επηρεαστούν αρνητικά»

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου αναφερόμενος στη συνέχεια στα μέτρα που επείγει να ληφθούν τόνισε: «Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες αν δεν ληφθούν έκτακτα και άμεσα μέτρα για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία μας, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί η επερχόμενη επισιτιστική κρίση, αλλά είναι άμεσος ο κίνδυνος να μειωθεί δραματικά η παραγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας με επιπτώσεις στα εισοδήματα, στην οικονομία, στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Αφήστε τις υποσχέσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο μαλακό σιτάρι και στον αραβόσιτο ενώ δεν έχετε ακόμη εξασφαλίσει έγκριση από την Ε.Ε..

Επανεξετάστε τη δυνατότητα να δοθούν για αγροτική παραγωγή γεωργικές εκτάσεις που δηλώνονται σήμερα για αγρανάπαυση. Διεκδικήστε την επανεξέταση της νέας ΚΑΠ, ιδιαίτερα τους περιορισμούς που θέτει στην αγροτική παραγωγή λόγω των γνωστών μέτρων του πρασινίσματος.

Διεκδικείστε από το Ταμείο αποθεματικού της κρίσης από την Ε.Ε. αυτό που πραγματικά αναλογεί στη χώρα μας.

Επείγει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με δάνεια μηδενικού επιτοκίου.

Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μικρών καλλιεργητών, όπως είναι οι περισσότεροι στη Ροδόπη, καθώς και έκτακτη ισχυρή επιχορήγηση των κτηνοτρόφων μας για την αγορά ζωοτροφών. Προχωρήστε άμεσα στην καταβολή της ενίσχυσης των 90 ευρώ/στρέμματα στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, όπως έχετε δεσμευτεί και καθυστερείτε αδικαιολόγητα.

Αποζημιώστε τους παραγωγούς για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό πέρσι στις δενδροκαλλιέργειες.

Επιταχύνετε τη διαδικασία αποζημίωσης των αλιέων που καθυστερεί αδικαιολόγητα».

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας «αν δεν πάρετε άμεσα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση ο αγροτικός κόσμος και οι κτηνοτρόφοι θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλη ανηφόρα». Τέλος μιλώντας για την τροπολογία που κατατέθηκε για τις επιχειρήσεις της Θράκης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ψήφισε, ο βουλευτής σημείωσε: «δυο χρόνια τώρα εμπαίζετε τον επιχειρηματικό κόσμο της Θράκης, κάνατε τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις και πέντε υπουργικές αποφάσεις, αλλά ακόμη να λύσετε την επιστροφή του 12% μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό