Ρόδος: Καρχαριοειδές εντοπίστηκε στα ρηχά παραλίας στο Χαράκι

Ρόδος: Καρχαριοειδές εντοπίστηκε στα ρηχά παραλίας στο Χαράκι

Το καρχαριοειδές καταγράφεται στα ρηχά και το βίντεο ταξιδεύει στο διαδίκτυο. Η Ρόδος στο επίκεντρο για τις εικόνες από το Χαράκι…

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου κάτοικοι στο Χαράκι της Ρόδου βλέπουν ένα μεγάλο καρχαριοειδές να κολυμπά στα ρηχά. Όπως λένε παραμένει στο σημείο για μερικά λεπτά και στη συνέχεια χάνεται από το οπτικό τους πεδίο. Τα καλοκαίρια κάνουν μπάνιο καθημερινά εκατοντάδες άτομα διαφόρων ηλικιών.

Από το βίντεο που κατέγραψε περαστικός και εξασφάλισε το rodosreport.gr, δεν μπορεί να αναγνωριστεί ξεκάθαρα το είδος.

Όπως είχε εξηγήσει στο newsit.gr η υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ιντστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου «η εικόνα που έχουμε για τα καρχαριοειδή κυριαρχείται από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργήσει οι ταινίες δράσεις και τρόμου της κινηματογραφικής βιομηχανίας». «Τα ψάρια αυτά ζουν συνήθως σε μεγάλα βάθη και ανοιχτές θάλασσες με αποτέλεσμα να είναι πολύ σπάνιες έως ανύπαρκτες οι αναφορές παρατήρησής τους» συμπληρώνει.

Τονίζει επιπλέον ότι «κάποια είδη τρέφονται αποκλειστικά με πλαγκτόν, κάποια άλλα με ψάρια και το σίγουρο είναι ότι δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο ενώ αντίθετα είναι πολύ σημαντικά είδη για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς ως ανώτεροι θηρευτές παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο των πληθυσμών των υπολοίπων ψαριών». Μάλιστα, υπογραμμίζει η κα Μήλιου «θεωρούνται εξυγιαντές των θαλασσών καθώς τρέφονται συνήθως με τα πιο αδύναμα ψάρια των κοπαδιών με αποτέλεσμα να εξυγιαίνουν τους πληθυσμούς που απομένουν». Σημειώνει ακόμη ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εισβολικά είδη, λόγω της κλιματικής αλλαγής για παράδειγμα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό