Στο πλευρό της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής νομού Ροδόπης

Στο πλευρό της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής νομού Ροδόπης

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενη από τον γραμματέα Νότη Χαραλαμπίδη, το μέλος της Κ.Π.Ε. και υπεύθυνο τύπου Δάμωνα Δαμιανό, τον υπεύθυνο του τομέα αγροτικής ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας, Γιάννη Αμαραντίδη, τον Χουσείν Μπιλγκίν, υπεύθυνο του τομέα επιχειρηματικότητας και επαγγελματιών, την Σιμπέλ Μουσταφάογλου, υπεύθυνη του τομέα ισότητας και κοινωνικών θεμάτων και τον υπεύθυνο οργανωτικού, Αλή Τουντζάι, επισκέφθηκαν σήμερα την έδρα της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών στην Κομοτηνή, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σινάν Αμέτ, και τον αντιπρόεδρο, Χαλήλ Ιμπράμ Μουχαρέμ.

Η συνάντηση αυτή εγκαινίασε ουσιαστικά τον κύκλο των επαφών της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής της Ροδόπης με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί έναν σημαντικότατο πνεύμονα της τοπικής μας οικονομίας.

Υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους του προέδρου κ. ΣινάνΑμέτ για τα προβλήματα, την φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας και του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών στην Ροδόπη, αλλά και για την ανάγκη διατήρησης της ποικιλίας του μπασμά, ως μιας εξαιρετικής ποικιλίας καπνού που επιλέγεται από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής καπνικών προϊόντων παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι φέτος στη Ροδόπη η καλλιέργεια του καπνού αναμένεται να προσεγγίσει τα 38.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 4.408 παραγωγοί και 25.000 συμπολίτες μας συνολικά εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την καλλιέργεια και την παραγωγή καπνού.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Ν.Ε. έδωσαν έμφαση στο ενεργό ενδιαφέρον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους καπνοπαραγωγούς τόσο στην Βουλή όσο και μέσα στην κοινωνία όλα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη καταβολής της κορωνοενίσχυσης των 90 ευρώ.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι θα βρίσκονται δίπλα στην Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών και στον αγρότη – καλλιεργητή με μικρό κλήρο προκειμένου να επιβιώσει μια ιστορική και μοναδική καλλιέργεια για την Ροδόπη και την Ελλάδα γενικότερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούνσε επίπεδο Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το συγκεκριμένο προϊόν.

Ο υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης., Γιάννης Αμαραντίδης, παρουσίασε πτυχές του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί προγραμματική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «το ΠΑΣΟΚ από πολύ νωρίς έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής:

Με κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών, Με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος,

Με την επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης,

Με την χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Προτάσσουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, μέσα από σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας με τοπική εξειδίκευση», κατέληξε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό