Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ: «Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας»

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ: «Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας»

Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, διαμηνύθηκε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές, που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Και συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα είπε η δημοσιογράφος, Χριστίνα Κοράη, στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, το αίτημα για την συνάντηση έγινε από την τουρκική πλευρά, με την ελληνική πλευρά να έχει θετική ανταπόκριση, παρά τις επιφυλάξεις της. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Ακάρ ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η επθετική ρητορική από την Τουρκία και πρέπει να εκτονωθεί άμεσα η ένταση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται ως θετικό», περιέγραψε η Χριστίνα Κοραή. Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά – σχετικά μεγάλη διάρκεια για τα δεδομένα της συνόδου, καθώς η συνάντηση ΥΕΘΑ – Στόλτενμπεργκ διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

 

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό