ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ OLIVE OIL TROPHY & TABLE OLIVES TROPHY

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ OLIVE OIL TROPHY & TABLE OLIVES TROPHY

Με την απονομή των βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών «OLIVE OIL TROPHY»  και «TABLE OLIVES TROPHY», με σημαντικές ειδήσεις και ενημέρωση για τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στον ελαιοκομικό τομέα και την απόφαση για την συγκρότηση φόρουμ του ελαιοκομικού τομέα, ολοκληρώθηκαν τα OLIVE TROPHIES 2022, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΔΕΘ – HELEXPO με την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  Κυριακή 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών DETROP BOUTIQUE.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, οι Aντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Βασίλης Δελησταμάτης, Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλης και Βορείου Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεν. Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες του ελαιοκομικού τομέα.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ και της ΦΙΛΑΙΟΣ για την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι με εξωστρέφεια θα κατακτηθούν οι διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, όπου η χώρα μας διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη των OLIVE TROPHIES σε Ολυμπιάδα δράσεων, προκειμένου τα ελαιοκομικά προϊόντα να αναδειχθούν παγκοσμίως και να οδηγήσουμε τα εθνικά μας προϊόντα στον τελικό προορισμό τους, που είναι το τραπέζι του καταναλωτή σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης τόνισε ότι η κοινή πρωτοβουλία και η άψογη συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO, καθώς και το φιλόδοξο ξεκίνημα, δίνουν τη δυνατότητα για άμεση μετεξέλιξη των OLIVE TROPHIES σε Ολυμπιάδα, ενώ θα οδηγήσουν στη διεθνοποίηση και την πολυπόθητη εξωστρέφεια των ελαιοκομικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε ότι το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά αναζητούν το όχημα που θα τα οδηγήσει στην ανάπτυξη και η πρωτοβουλία της ΔΕΘ – HELEXPO και της ΦΙΛΑΙΟΣ αποτελεί το όχημα αυτό, παράλληλα με τη στήριξη από την Πολιτεία, τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ανταγωνισμός, καινοτομία και Εξωστρέφεια στον Ελαιοκομικό Τομέα» ήταν το θέμα του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι εισηγητές του ελαιοκομικού τομέα.

«Η ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού τομέα είναι πλέον συνυφασμένη με την πιεστική ανάγκη να τον μεταρρυθμίσουμε», είπε ο πρώτος ομιλητής, Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ, κ. Γρ. Αντωνιάδης. «Το νέο ζητούμενο» τόνισε, «είναι οικονομίες κλίμακας στον κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και πάταξη του παραεμπορίου, προσέλκυση υψηλού επιπέδου και δεξιοτήτων στελεχών, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης με διάρκεια και στόχευση».

Στις έννοιες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, καθώς επίσης και στην παγκόσμια τάση για ζήτηση και παραγωγή προϊόντων, που πιστοποιημένα ακολουθούν κανόνες αειφορίας, αναφέρθηκε ο κος Άγγελος Μοχλούλης, Managing Partner & Founder KYBEA – Κέντρου Υπηρεσιών Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Ακόμη, σημείωσε την επιρροή που θα έχουν οι σύγχρονες αυτές τάσεις στο χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου και στα βήματα, που θα πρέπει να γίνουν, ώστε ο κλάδος να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες αυτές.

Στον κίνδυνο της διαρκώς μειούμενης ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την 4ετία 2018-2022 η μείωση των ελαιώνων θα αγγίξει το 5,31%, ενώ την 4ετία 2012-2017 η μείωση ανήλθε στο 4,9% Μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα έχουν εγκαταλειφθεί, τόνισε ο κος Παπαχατζής, λόγω πολυτεμαχισμένου κλήρου, έλλειψης εργατικού δυναμικού, μεγάλου αριθμού εγκαταλελειμμένων δημοσίων γαιών, εκκλησιαστικών και μοναστηριακών κτημάτων και γαιών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση. Ως μία εκ των ενδεδειγμένων λύσεων ο κος Παπαχατζής πρότεινε τα επενδυτικά funds, τα οποία επενδύουν στον αγροδιατροφικό τομέα, με την μέθοδο της Επίμορτης Αγροληψίας. Αντίστοιχη κίνηση έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο HORTlab (Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), το οποίο αναπτύσσει την γεωργία ακριβείας.

Την εγκεκριμένη από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς παρουσίασε ο Γεωπόνος και Panel Leader Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης. «Η αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς» υπογράμμισε ότι «θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της παραγωγής και στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος.»

Τις ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, ανέδειξε ο  Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, υπεύθυνος Συντονισμού του Έργου AristOil, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πολυφαινολών. Παράλληλα, παρουσίασε τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού έργου ARISTOIL στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας παραγωγής πολυφαινολικού ελαιόλαδου, καθώς και στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των ΕυρωΜεσογειακών φορέων-εταίρων των προγραμμάτων Aristoil στη συγκρότηση CLUSTER διακίνησης του Health Claim ελαιόλαδου.

Ακολούθησε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Forum του ελαιοκομικού τομέα. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην Υπουργός ΑΑΤ., Δρ. Στάθης Αναστασόπουλος, Χημικός, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Ειδικός Συνεργάτης ΔΕΘ -HELEXPO και Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του ελαιοκομικού τομέα και εκφράστηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός forum, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, οι αγροδιατροφικές συμπράξεις των Περιφερειών, οι ελαιοκομικοί Δήμοι, οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί, τα τοπικά επιμελητήρια, κλπ. Οι δράσεις του Forum, αναφέρθηκε, θα εστιάσουν στη δυναμική εξωστρέφειας, μέσα από την προώθηση και προβολή προϊόντων της ελιάς. Οι εισηγητές παρουσίασαν παράλληλα, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του τομέα, τόνισαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της ελιάς, όπως επίσης και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει συνολικά ο κλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης δομής, με τη λογική των συνεργειών, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το οικονομικό και διεθνές περιβάλλον, έτσι όπως αυτό μεταβάλλεται. 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Απονομή των Βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών. Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβευθέντων:

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΧΡΥΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤ. ΕΠΙΧ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ
ΑΡΓΥΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ Ελαιόλαδο Ιμέρων
ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ One & Olive Premium
ΕΠΑΙΝΟΣ ΛΑΜΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. OLEUS PREMIUM
ΕΠΑΙΝΟΣ NATURE BLESSED PC NATURE BLESSED PC
ΕΠΑΙΝΟΣ Jordan Olivenöl GmbH Jordan Olivenöl – nativ extra
ΕΠΑΙΝΟΣ Δραγώνας ΑΦΟΙ Α.Ε. ANGEL
ΕΠΑΙΝΟΣ ELL1A EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ELL1A
ΕΠΑΙΝΟΣ MEDITERRE EUROFOOD A.E. MEDITERRE LENA
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΦΟΙ ΠΑΣΣΑΛΗ Ο.Ε. ALEXANDROS OLIVE GROVE
ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. Sapfo
ΕΠΑΙΝΟΣ ΛΑΜΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. OLEUS PREMIUM Early Harvest
ΕΠΑΙΝΟΣ KARPEA S.A. KARPEA 0.3
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝETAIΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
VATIKIOTIS

 

 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΟΠ – ΠΓΕ 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΧΡΥΣΟ MEDITERRE EUROFOOD A.E. MEDITERRE OLYMP OLYMPIA PGI
ΑΡΓΥΡΟ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ RENIERIS ESTATE
ΧΑΛΚΙΝΟ FANOURGAKIS FAMILY IKE FANOURGAKIS FAMILY Π.Ο.Π. ΜΕΣΣΑΡΑ
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ “ΕΛΑΙΩΝΑΣ” Vatsiko
 

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΒΙΑΣ

ΑΒΙΑ
ΕΠΑΙΝΟΣ Μ & Θ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ messiniako PDO Selected
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. ILIADA PDO KALAMATA EVOO
ΕΠΑΙΝΟΣ JORDAN OLIVENOL GMBH JORDAN BAMBATSA –
EXTRA WILDES OLIVENOL –
NATIV EXTRA
ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΡΗΛΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. O LIVE
ΕΠΑΙΝΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ MINOS
ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ ΦΙΛΑΙΟΣ

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΧΡΥΣΟ PLOMARI GOLD PLOMARI GOLD
ΑΡΓΥΡΟ Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα ΕΠΕ Epikouros
ΧΑΛΚΙΝΟ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ OILON Organic
ΕΠΑΙΝΟΣ MEDITERRE EUROFOOD A.E. MEDITERRE OMPHACIUM ORGANIC
ΕΠΑΙΝΟΣ JORDAN OLIVENOL GMBH JORDAN BIO OLIVENOL – NATIV EXTRA
ΕΠΑΙΝΟΣ Bläuel Greek Organic Products MANI organic extra virgin olive oil from Greece
ΕΠΑΙΝΟΣ Δ. ΜΟΥΡΛΑΣ Κ’ ΣΙΑ Ε.Ε. HYPERELEON NUTRI – ARCADIAN MOUNTAINS
ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Olive Oil LIVA
ΕΠΑΙΝΟΣ HELLENIC FIELDS ΕΠΕ ena ena Organic PGI OLYMPIA
ΕΠΑΙΝΟΣ ΛΕΛΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. esti Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

 

 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
PLATINUM ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. ILIADA PDO KALAMATA OLIVES
PLATINUM ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. GAEA
PLATINUM “ΑΘΗΝΑ” ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑΣΟΥ ΑΘΗΝΑ
GOLD Δραγώνας ΑΦΟΙ Α.Ε. ANGEL
GOLD Bläuel Greek Organic Products MANI organic olives green & Kalamata al naturale with chili & herbs
GOLD GAIA OLIVES   ΕΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
GOLD Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ KALAMATA OLIVES
SILVER Bläuel Greek Organic Products MANI organic olives Kalamata al naturale
BRONZE Bläuel Greek Organic Products MANI organic olives green & Kalamata al naturale, pitted
BRONZE Family Farms Ι.Κ.Ε. VELOUITINOS ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΩΝ ΕΚΠΥΡΗΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΒΙΟ

 Οι Διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς – ΔΟΕΠΕΛ και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το OLIVE INFO CENTER, να ενημερωθούν για την διαδικασία ελαιοπαραγωγής, έκθλιψης και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς, καθώς και για τις επίσημες μεθόδους οργανοληπτικής αξιολόγησης – γευσιγνωσίας ελαιολάδου & επιτραπέζιας ελιάς. Η ΦΙΛΑΙΟΣ «υπηρετεί» με συνέπεια τον ελαιοκομικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής, καθώς και των επιχειρήσεων, με προβολή του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό