Το κόλπο για να σταματήσουν να “σφυρίζουν” τα φρένα του αυτοκινήτου σου!

Το κόλπο για να σταματήσουν να “σφυρίζουν” τα φρένα του αυτοκινήτου σου!

Πέρα από ενοχλητικό, το φαινόμενο του σφυρίγματος των φρένων, ίσως να μαρτυρά και κάποια δυσλειτουργία ή φθορά, απαιτώντας την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Σε αρκετά αυτοκίνητα παρατηρείται ένα τρίξιμο με την κίνηση και αυτό οφείλετε στο σύστημα πέδησης, τα φρένα. Πολλές φορές πρόκειται για έναν περιοδικό τριγμό, ενώ κάποιες άλλες ακούμε ένα συνεχές τρίξιμο.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ένα τρίξιμο είναι η λίπανση των επιφανειών. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση απαγορεύεται δια ροπάλου, μιας και πρόκειται για τα φρένα του αυτοκίνητου μας.

Ο σωστός τρόπο αντιμετώπισης είναι να επιλέξετε ποιοτικά τακάκια που θα αποτρέψουν και κραδασμό τους στην δαγκάνα.

Για να εξαλειφθούν οι κραδασμοί, οι μηχανικοί έχουν προχωρήσει σε εξελιγμένα σχέδια για τα τακάκια, με ειδικές βάσεις που αποτρέπουν τους κραδασμούς που δημιουργούνται με την δαγκάνα.

Επιπλέον, το τρίξιμο των φρένων μπορεί να προκληθεί από μεγάλη φθορά στα τακάκια, καθώς και από ένα πετραδάκι που μπορεί να έχει κολλήσει στο αυλάκι του τακακιού.

Ωστόσο, το πετραδάκι μπορεί να έχει μπει και στο κενό μεταξύ του δίσκου και του προστατευτικού που βρίσκεται από πίσω (κιθάρα), και το τρίξιμο να προέρχεται από εκεί. Στην τελευταία περίπτωση, ο ήχος δεν εξαρτάται από το πάτημα του πεντάλ του φρένου.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το αυτοκίνητο έχει “ακουστικές” ενδείξεις για τη φθορά των φρένων. Ένας οπτικός έλεγχος για να δείτε πόση πάστα έχει μείνει στο τακάκι θα σας λύσει την απορία και θα καταλάβετε εάν υπάρχει ανάγκη για αντικατάστασή τους.

Ένας ακόμα τρόπος για αναπαλλαγούμε από το σφύριγμα των φρένων είναι να προχωρήσουμε στη βιαίη επιβράδυνση του αυτοκινήτου, αφού έχουμε ελέγξει το περιβάλλοντα χώρο και έχουμε σιγουρευτεί ότι δεν ακολουθεί κάποιο όχημα.

Με αυτή τη διαδικασία ίσως πετύχουμε την απομάκρυνση ξένων σωμάτων ανάμεσα στα τακάκια και τις δισκόπλακες, βάζοντας τέλος στον ενοχλητικό θόρυβο.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποτραπεί ένα μελλοντικό τρίξιμο των φρένων, θα πρέπει ο μηχανικός σας να καθαρίσει καλά όλες τις επιφάνειες και να εφαρμόσει ειδικά σπρέι που διατηρούν καθαρές τις επιφάνειες και αποτρέπουν τους κραδασμούς και το τρίξιμο.

Πηγή: carandmotor.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό