Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής Συνοχής «ραίνει» με 270.000 ευρώ την ΕΡΤ Κομοτηνής και την αναβαθμίζει Ενεργειακά !

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής Συνοχής «ραίνει» με 270.000 ευρώ την ΕΡΤ Κομοτηνής και την αναβαθμίζει Ενεργειακά !

Είχαμε γράψει για τον οργασμό έργων Ενεργειακής Αναβάθμισης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από τους πολύτιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών, όταν τα αξιοποιούν κατάλληλα οι τοπικές αρχές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά 33 δημόσια κτήρια εντάσσει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Μάλιστα αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Από τα 33 που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας πως κατανέμονται και σε ποιους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τρία έργα εντάσσονται στην Περιφερειακή Ενότητα  Ροδόπης, εκ των οποίων ένα στο δήμο Κομοτηνής, ένα στο δήμο Ιάσμου και ένα στην ΕΡΑ Κομοτηνής για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Αυτή τη φορά θα αναλύσουμε την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της ΕΡΤ στην Κομοτηνή!

Εδώ και πολλά χρόνια  ο Συντονιστής του Σταθμού και Πληροφορικός, Χάρης Μιχαλόπουλος, είχε την σκέψη να καταστήσει την ΕΡΤ Κομοτηνής, ένα κτίριο αυτάρκες σε Ενέργεια. Ήδη από το 2015 και μετά με δική του πατέντα τα θερμά νερά που ψύχουν τον πομπό των Μεσαίων κυμάτων, περνούν μέσα από τα σώματα κεντρικής θέρμανσης-καλοριφέρ- και θερμαίνουν τα γραφεία και τους χώρους του Σταθμού, χωρίς να δαπανάται ένα ευρώ για πετρέλαιο! Ωστόσο παρακολουθώντας την ροή των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέπεσε στην αντίληψή του το σχετικό πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης και έσπευσε να το αξιοποιήσει…δεόντως!

Πρόσφατα το κτίριο του Ρ/Σ της ΕΡΤ Κομοτηνής το επισκέφθηκε τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Παλαιοχωρινό, Ηλεκτρολόγο  Μηχανικό Μελετητή Δημοσίων Έργων και Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοχωρινό,  αν και το κτίριο του Σταθμού κατασκευάστηκε  το 1952-με μια προσθήκη το 1986, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχει συντηρηθεί καλώς, ωστόσο, έχει μεγάλες απώλειες ενέργειας και χαρακτηρίζεται  ως  αρκετά ενεργοβόρο κτίριο. Έχει βγει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό που το κατατάσσει στην κατηγορία «Η»,  που είναι η χαμηλότερη στις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

«Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα αναβαθμισθεί σε ενεργειακή κατηγορία Β. Η συγκεκριμένη  κατηγορία  «Η», σηματοδοτεί να γίνουν οι  εξής παρεμβάσεις στην οροφή, στο κέλυφος, αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή όλων των  φωτιστικών  και των κλιματιστικών. Επίσης θα οι εργασίες συμπεριλαμβάνουν  και αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου, που πεπαλαιωμένος, ο οποίος   δεν λειτουργεί  αυτή τη στιγμή, καθώς έχει …«πνιγεί»,αρκετές φορές από τις βροχές,  μια και είναι σε υπόγειο, Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, θα ανέβει στην  ενεργειακή κατηγορία «Β» . Σε αυτή την κατηγορία «Β»  είναι όλα τα κτίρια που τώρα κατασκευάζονται τώρα. Δηλαδή, κάποιος που θέλει να κατασκευάσει ένα σύγχρονο κτίριο σήμερα, θα πρέπει να το κάνει υποχρεωτικά κατηγορία  «Β» . «Β+» από του χρόνου και ούτω το κάθε εξής, κάθε εξάμηνο θα ανεβαίνει κατηγορία. Θα είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε ένα καινούργιο σπίτι με μονώσεις, ενεργειακές παρεμβάσεις  έτσι ώστε να μην είναι ενεργοβόρο», υπογράμμισε ο κ. Παλαιοχωρινός.

Επίσης πρόσθεσε πως η μελέτη του έργου θα συνταχθεί σε ένα μήνα  και το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021.

Η μελέτη αφού συνταχθεί, θα παραδοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία  κεντρικά  της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Θα ελεγχθεί, θα γίνουν πιθανόν κάποιες διορθώσεις, θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός  και θα δημοπρατηθεί με αυτόν τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός θα είναι της τάξης των   270.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο έχει επισκεφθεί και άλλους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ ανα την Ελλάδα-19 είναι συνολικά-.

Με δημοπρασία έγινε η ανάθεση της μελέτης και έχουμε πάει στα κτίρια της ΕΡΤ Κέρκυρας και ΕΡΤ Ζακύνθου. Εκεί τα κτίρια δεν ήταν τόσο καλά συντηρημένα, και ήταν λίγο πιο παρατημένα, Εκεί όμως η μελέτη είχε προκηρυχθεί 6 μήνες νωρίτερα και βρίσκονται σε στάδιο δημοπράτησης τα έργα αυτά.

Οι εργασίες των παρεμβάσεων για την ΕΡΤ Κομοτηνής, -πρώτα ο Θεός- αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2021.

«Τα χρήματα είναι από προγράμματα με συγκεκριμένες ημερομηνίες και δεν πρέπει να χαθούν. Μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα από το καλοκαίρι. Το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών θα τον καθορίσει η Τεχνική Υπηρεσία της ΕΡΤ που θα δημοπρατήσει το έργο, περίπου υπολογίζουν οι Μηχανικοί κανένα εξάμηνο», σημείωσε ο κ. Παλαιοχωρινός.

Αναφερόμενος δε στην …ιστορική σιδερένια πόρτα από μέταλλο του 1950, τόνισε, « Είναι μεν ιστορική, αλλά δεν έχει θερμογέφυρες, δεν έχει ενεργειακά τζάμια, δεν έχει τίποτα. Η πόρτα θα αντικατασταθεί με μία που θα της μοιάζει πανομοιότυπη με αλουμίνιο αυτή τη φορά, η οποία θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης και δεν θα μπάζει και νερά από κάτω κάθε φορά που βρέχει…», δήλωσε ο κ. Παλαιοχωρινός.

Όταν με το καλό προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης στο κτίριο της ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Συντονιστής του Σταθμού έχει βάλει πλώρη και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου, προκειμένου ο Σταθμός να παράγει και ηλεκτρικό ρεύμα !

 

Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Ένα πρόγραμμα που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και το περιμένει καιρό ο κόσμος.

Και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν μεγάλες ανάγκες γιατί τα σπίτια ως επι το πλείστον από τη δεκαετία του 1980 και πιο παλιές, οπότε είναι ευκαιρία  να τις αναβαθμίσει ενεργειακά.

Η περιφέρεια Ηπέιρου που άνοιξε την πλατφόρμα τα χρήματα εξαντλήθηκαν σε μισή ώρα. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του προγράμματος. Δηλαδή που έχει προτεραιότητα όποιος κάνει πιο γρήγορα την άιτηση στο πρόγραμμα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτήσει το υπουργείο. Στην Αττική τα χρήματα εξαντλήθηκαν σε 50 λεπτά!

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι αιτήσεις θα γίνουν στις 13 Ιανουαρίου, κοντά στα 90 εκ ευρώ. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση κτιρίων ,αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης στις κατοικίες . Και εκεί θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, δηλαδή θα βγει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό που θα κατατάσσει το κτίριο σε μια κατηγορία και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αυτή η κατηγορία θα μεταπέσει σε Β.

Θα πρέπει δηλαφδή ο κάθε ιδιώτης να απευθυνθεί σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή, να συντάξει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό που θα λέει την κατηγορία στην οποία βρίσκεται το κτίριο, πριν από τις παρεμβάσεις και ένα ακόμα ενεργειακό πιστοποιητικό που θα  αποτυπώνει την νέα ενεργειακή κατάσταση,  μετά τις παρεμβάσεις .

Προϋπόθεση του προγράμματος είναι ένα σπίτι μια κατοικία να ανεβεί τρεις τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες. Έχει πάρα πολύ καλές επιδοτήσεις . Επιδοτεί επι πλέον με 10% τα χαμηλά ενεργειακά σπίτια οι οποίες είναι κατηγορίες Η και Ζ παίρνουν μια επι πλέον επιδότηση 70%.

Οι επιδοτήσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 85%. Για αυτό είναι ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα και έτσι εξηγείται και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου.

Σε ότι αφορά τα χρήματα υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να απευθυνθεί σε Τράπεζα και να τα πάρει μέσω τραπεζικού δανεισμού, ή μπορεί κάνει και με ίδια κεφάλαια τις εργασίες.

Πληρώνονται απευθείας οι προμηθευτές δηλαδή δεν παίρνει χρήματα στα χέρια του, κόβονται οι αποδείξεις όταν τελειώσουν οι εργασίες οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή αποδείξεις λιανικής πώλησης και πληρώνονται απευθείας οι προμηθευτές και πληρώνει το δικό του ποσοστό ή  χρεώνεται με δάνειο το αντίστοιχο ποσοσστό αν έχει επιλέξει τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αυτά τα δάνεια είναι άτοκα.

Ως Μηχανικοί και ως σύλλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων που είμαι πρόεδρος έχουμε επισημάνει στο αρμόδιο Υπουργείο πως θα έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής των αιτήσεων. Να μείνει το πρόγραμμα ανοικτό, πιθανόν να γίνεται κάποια βαθμολόγηση και  αξιολόγηση των αιτήσεων και έτσι να εντάσσονται στο πρόγραμμα ή να υπάρχουν κάποιοι επιλαχόντες έτσι ώστε όταν βρίσκονται χρήματα  να μπαινει η αίτηση να καταχωρείται η αίτηση και όποτε βρίσκονται χρήματα να μπορούν να κατασκευάσουν και οι επιλαχόντες τα έργα τους.

 

Παλαιοχωρινός Παναγιώτης, Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1952-με μια προσθήκη το 1986- έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΣΠΑ αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων. Αυτό προέκυψε από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε παρουσία σχετικού τριμελούς κλιμακίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό