Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Στηρίξτε τον αγώνα μας για το φράγμα Κομψάτου στον Ίασμο»

Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Στηρίξτε τον αγώνα μας για το φράγμα Κομψάτου στον Ίασμο»

Στην Κομοτηνή έγινε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά.

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτισε ζητώντας από το συνέδριο να στηρίξει την προτεραιοποίηση του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο που αποτελεί ώριμο προς ένταξη έργο εθνικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα στην παρέμβαση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζουμε στην Κομοτηνή και στην Ροδόπη και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τον τρίτο παραγωγικό κάμπο της Ελλάδας, τον κάμπο του λευκού χρυσού, όπου το βαμβάκι αποτελεί μαζί με τα καπνά σημαντική μονοκαλλιέργεια, για τις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου σας.

Ήταν 28 Μαΐου 1979 όταν στο Ζάππειο Μέγαρο υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και σε αυτή την πράξη στο πρωτόκολλο 4 λήφθηκε μέριμνα από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να θεσμοθετηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βαμβάκι. Χωρίς αυτές τις ενισχύσεις σήμερα ίσως να μην μιλούσαμε με αυτή τη βάση καθώς από τότε εισέρευσαν στην Ελλάδα αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές και ευρώ αργότερα και ο κλάδος γνωρίζει άνθιση εδώ και δεκαετίες.

Η σημερινή κατάσταση στον κλάδο δίνει ακόμη πιο αισιόδοξα μνήματα, γιατί παρατηρούμε την σύμπνοια, την κοινή στόχευση και την λειτουργία με υγιείς και μοντέρνους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειές σας για ποιοτική αναβάθμιση και πιστοποίηση του κυρίως εξαγώγιμου ελληνικού εκκοκκισμένου βαμβακιού. Τα σήματα EU-COTTON και τα πρότυπα Agro που συμβαδίζουν με τα διεθνή BCI δίνουν την ευχέρεια να πάρουν μια τίμια υπεραξία οι μπάλες του εκκοκκισμένου βαμβακιού και να κερδίσει όλη η «αλυσίδα» του προϊόντος αλλά και η Εθνική Οικονομία από αυτό.

Η συνέχιση της καλλιέργειας και τα οφέλη που προκύπτουν από τον κύκλο εργασιών γύρω από  τον «λευκό χρυσό» δίνουν ευκαιρίες, και οι ευκαιρίες αυτές είναι που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους προσφέροντας δυνατότητες για περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σας καλώ να συνεχίσετε την έρευνα γύρω απ΄το προϊόν και να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που δίνει η νέα ΚΑΠ για ένα βαμβάκι, που θα βοηθήσει τον πλανήτη να επιβραδύνει την καθημερινά διαπιστούμενη κλιματική κρίση.

Όπως πρόσφατα επεσήμανε μετά την Ουκρανική κρίση ο Γάλλος πρόεδρος MACRON, η επόμενη κρίση θα είναι διατροφική, διότι Ρωσία και Ουκρανία ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών. Αυτό σαφώς θα επηρεάσει συνολικά την πολιτική στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κυρίαρχος. Για να μετατρέψουμε όμως την κρίση σε ευκαιρία και να εδραιώσουμε τον στρατηγικό ρόλο του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίζοντας προοπτική και για το βαμβάκι, οφείλουμε να μετεξελίξουμε το Υπουργείο αυτό από τροχονόμο επιδοτήσεων σε πρώτο τη τάξει Υπουργείο, διαμορφωτή εθνικής αγροτικής στρατηγικής που θα εδραιώνει τον ευρωπαϊκό ρόλο των Ελλήνων παραγωγών και θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ελληνικής υπαίθρου και για τις επόμενες δεκαετίες.

Μια πρόταση που έχω υποστηρίξει επίμονα για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής που προκύπτει μεταξύ άλλων και από την πολυδιάσπαση του κλήρου ή το κόστος της ενέργειας είναι

η συμβολαιακή Γεωργία με συντονιστικό ρόλο στους μεταποιητές – αγοραστές του προϊόντος, η πρόσθετη στήριξη από τους αναπτυξιακούς νόμους, των μεταποιητών που αγοράζουν τοπικά αγροτικά προϊόντα, η Γεωργία ακριβείας και φυσικά μια ολοκληρωμένη πολιτική υδροικονομίας και ενεργειακής αυτάρκειας των παραγωγών.

Σε τοπικό επίπεδο της Ροδόπης, αλλά και της Θράκης, τα προβλήματα είναι γνωστά. Οι απανωτές παγκόσμιες κρίσεις δεν έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση αυτή να μεριμνήσει περισσότερο στα έργα, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο τόπος μας. Οι προσπάθειες που κάνει το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 να καλύψει κενά δεκαετιών με αρδευτικά έργα σε όλη την Ελλάδα είναι σημαντικές, αλλά υπάρχουν ακόμη περιοχές όπως η Ροδόπη με προβλήματα λειψυδρίας και υφαλμύρισης των υπόγειων νερών. Είναι γνωστό ότι ο πολυτεμαχισμός του κλήρου δεν αφήνει να επιτευχθούν οικονομίες μεγέθους και είναι μεγάλη η ανάγκη αναδασμών.

Είναι χρήσιμο σήμερα να πούμε ότι σε λίγο θα έχουμε επικαιροποιημένη την ήδη ολοκληρωμένη μελέτη του φράγματος του Ιάσμου που θα αρδεύσει 250.000 στρέμματα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής βελτιώνοντας την ποιότητα, θα σφραγίσει και θα εμπλουτίσει 5.000 γεωτρήσεις αντιμετωπίζοντας την υφαλμύρωση που μας απειλεί, θα προστατεύσει τους βιοτόπους δημιουργώντας πρόσθετα .έσοδα από τον αγροτοτουρισμό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία που θα στοιχίσει 213 εκ ευρώ και θα αποδώσει πολλαπλάσια. Ελπίζω και παλεύω για να μη χαθεί.

Η σημερινή σας παρουσία μου επιτρέπει να ζητήσω από το συνέδριο σας στα σημερινά του συμπεράσματα να μας στηρίξει στη διεκδίκηση αυτή.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Είμαστε μαζί με τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό και τον Έλληνα επιχειρηματία που προσπαθεί και ρισκάρει για να πετύχει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σας Ευχαριστώ».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό