Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού: Είναι το μοναδικό πεδίο Πανελλαδικά το οποίο έχει ανάδοχο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον Δήμο Νέστου !

Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού: Είναι το μοναδικό πεδίο Πανελλαδικά το οποίο έχει ανάδοχο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον Δήμο Νέστου !

Κατασκευάσθηκε με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής, ύψους 10,6 εκατ. Ευρώ, δίκτυο θερμικής ενέργειας 8MW – ικανό να καλύψει 1.500 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων Αγροτικής Τηλεθέρμανσης !

Σάββας Μιχαηλίδης: Τα 200.000 στρέμματα της πεδιάδας του Νέστου πέρα από αρδευόμενα θα είναι και ενεργειακά υποστηριζόμενα μέσω Γεωθερμίας

Η Φύση έχει προικίσει την Ελλάδα με πολλές αρετές! Το έδαφος, το υπέδαφος, ο ουρανός, ο ήλιος, ο αέρας, κρύβει θησαυρούς τους οποίους αν αξιοποιήσει κατάλληλα μπορεί και να στοχεύσει πολλαπλά, σε ανάπτυξη και μάλιστα αειφορική και βιώσιμη!

Η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει συνδυασθεί με βαριές πληγές στο περιβάλλον και ρύπους στην ατμόσφαιρα. Μια και έως το 2050 η ΕΕ θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη, δηλαδή πρέπει να έχουμε μηδενικούς ρύπους από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, τα πυκνά Γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη-σ.σ. όπως σε καμμία άλλη περιοχή της Ελλάδας- φαντάζουν ως ένας από μηχανής θεός για την παραγωγή ενέργειας σε πολλές χρήσεις, από θέρμανση και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, πιλοτικές καλλιέργειες σε υδατοκαλλιέργειες και ιαματικά λουτρά!

Ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα ο Δήμος Νέστου κέρδισε το στοίχημα της εγχειρήματος Γεωθερμικών Εφαρμογών σε Αγρόκτημα στον οικισμό του Ερατεινού και ως ένας νέος Δαβίδ της Αυτοδιοίκησης σε θέματα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ-, γράφει ιστορία και δημιουργεί το μονοπάτι και για άλλους στις σελίδες της καθαρής ενέργειας!

 

Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού Δήμου Νέστου

Ιστορικό

Οι γεωλογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Νέστου ευνόησαν τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας. Η έρευνα για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων γεωθερμικών ρευστών χαμηλής ενθαλπίας άρχισε από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) το 1980 και εντατικοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Το 1983 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα από το τμήμα γεωθερμίας της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών που διήρκησε μέχρι το τέλος του 1987.

Το γεωτρύπανο εργάσθηκε για 32 μήνες και εκτελέστηκαν 14 ερευνητικές γεωτρήσεις συνολικού βάθους 5.941 μ. Η πιο ρηχή γεώτρηση είναι βάθους 240 μέτρα και η πιο βαθιά 640 μέτρα.

Τα αποτελέσματα της γεωθερμικής έρευνας υπήρξαν σημαντικά έτσι εντοπίστηκε μια περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος συνολικής έκτασης 35-40 τετραγωνικών χιλιομέτρων με υψηλότερες θερμοκρασίες που φτάνουν ^στους 82 βαθμούς Κελσίου μεταξύ των χωριών Ποντολίβαδου – Χρυσούπολης – Αγιάσματος, με κέντρο το Ερατεινό.

Για την εκτέλεση του προγράμματος συνεργάστηκαν και άλλες υπηρεσιακές μονάδες του ΙΓΜΕ, όπως η Δ/νση Γεωφυσικής Χημείας Γενικών Υπηρεσιών.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ο Δήμος Νέστου, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, με μεγάλο αριθμό συσκευαστηρίων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, αποτελεί προνομιακή περιοχή εκμετάλλευσης Βιομάζας και Βιοαερίου για τα οποία και προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να παράσχει ενημέρωση, απευθυνόμενος, κυρίως προς τον αγροτικό πληθυσμό.

«Ο βασικότερος τομέας ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στον Δήμο αποτελεί η ανάπτυξη του υπάρχοντος Γεωθερμικού – Πεδίου. Είναι το μοναδικό πεδίο Πανελλαδικά το οποίο έχει ανάδοχο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον Δήμο Νέστου!

Μετά από Προκήρυξη, έχει υπογραφεί το υπ’ αριθμόν 1308/30.11.2007 Μισθωτήριο συμβόλαιο εκμίσθωσης των δικαιωμάτων διαχείρισης του Γεωθερμικού πεδίου Χρυσούπολης, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ .

Ο πρώην Δήμος Χρυσούπολης, νυν Δήμος Νέστου, ως νόμιμος φορέας Διαχείρισης του Γ/Θ Πεδίου Ερατεινού- Χρυσούπολης, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση αυτού προς όφελος των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας ως κύριο μέλημα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ανάπτυξη του τόπου, δραστηριοποιείται με όλους τους δυνατούς τρόπους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η απολύτως επιτυχής χρήση του, σε όλα τα επίπεδα. Με άμεσο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δίνοντας νέες εργασιακές προοπτικές με το καινοτόμο αυτό έργο, ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση που διέπει τον αγροτικό τομέα και την επιβεβλημένη στροφή σε νέες τεχνικές καλλιέργειας, η συμβολή της φθηνής και ανανεώσιμης γεωθερμικής ενέργειας γίνεται καθοριστική, κάνοντας πλέον βιώσιμο και συμφέρον τον αγροτικό κλάδο.

Ο Δήμος εξοπλίζεται με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και καθημερινά αποκτά τεχνογνωσία και εμπειρία, έχοντας ήδη συμμετάσχει σε πληθώρα Πανελληνίων και Διεθνών Forum και ερχόμενος σε επαφή με μεγάλους Τεχνικούς και Επενδυτικούς Οίκους παγκοσμίου εμβέλειας.

Με την αναφερόμενη επένδυση ο φορέας διαχείρισης πέραν του ότι αξιοποιεί έναν τεράστιο αδρανή, έως σήμερα, ενεργειακό πόρο της περιοχής δημιουργεί πλείστες ωφέλειες για την τοπική οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθώς και για το ευρύτερο οικονομικοκοινωνικό ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

 

Χρήσεις Γεωθερμικού πεδίου στον πρωτογενή τομέα

Τα ρευστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικά σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών εντατικής και εκτός εποχής καλλιεργειών(θερμοκήπια, υπεδάφια θέρμανση πρωΐμισης αγροτικών προϊόντων όπως καρπούζια, φράουλες, σπαράγγια) αποδίδοντας εξαγώγιμα προϊόντα με σημαντικά οφέλη κυρίως στους τοπικούς γεωργούς.

Επίσης τα ρευστά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κατάλληλα ξηραντήρια και αφυδατωτήρια προϊόντων, τα οποία μπορεί να λειτουργούν και σε διαφορετική εποχή από τις υπόλοιπες εφαρμογές, με αντίστοιχα οφέλη στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης.

Η γεωθερμία στην περιοχή προσφέρεται επιπλέον για τη θέρμανση των παρακείμενων κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.

Για τις ήδη υπάρχουσες στα παράλια ιχθυοκαλλιέργειες, μπορεί να γίνει θέρμανση του νερού των δεξαμενών για αντιπαγετική προστασία κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά ακόμη και να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των θερμόφιλων φαριών(τσιπούρες, λαβράκια, χέλια, γαρίδες κλπ).

 

Θέρμανση Δημοσίων Κτιρίων με Γεωθερμία

Σε πιλοτική εφαρμογή η θέρμανση του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινού.

Στην περιοχή πολύ κοντά στο Γ/Θ Πεδίο υπάρχει η οργανωμένη βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ Καβάλας στην οποία μπορεί να γίνει παροχή του ρευστού για βιομηχανική χρήση και θέρμανση. Παράλληλα στην περιοχή του Γεωθερμικού θα λειτουργήσει και μονάδα Pellet χρησιμοποιώντας τα θερμά νερά του γ/θ πεδίου.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χρυσούπολης Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 km, οπότε μπορεί να εξεταστεί σοβαρά και το ενδεχόμενο θέρμανσης και ψύξης του.

Ενδείκνυνται ακόμη περισσότερο οι διαδοχικές χρήσεις της Γ/Θ ενέργειας, κατανεμημένες ορθολογικά στο χώρο και στο χρόνο, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό ενεργειακό και αναπτυξιακό όφελος.

Φυσικά δεν αποκλείεται και η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

Θα μπορούσαν βέβαια να προσελκυστούν και άλλοι χρήστες.

 

Στόχος: Αγρόκτημα Γεωθερμικών Εφαρμογών

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης τα 200.000 στρέμματα της εύφορης πεδιάδας του Νέστου, που αρδεύονται από το 1960 με την κατασκευή των τσιμεντένιων αυλάκων, πέρα από τα έργα αναδασμού που έχουν , θα υποστηρίζονται ενεργειακά από την Γεωθερμία, κάτι που θα περιορίσει δραστικά το κόστος παραγωγής.

Ο Δήμος Νέστου σήμερα έχει δύο στόχους,

ο πρώτος είναι η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δύο παραγωγικών γεωτρήσεων και της μίας γεώτρησης επανεισαγωγής, σε βάθος 750 μέτρων που έχουν ήδη κατασκευαστεί, δίνοντας θερμική ενέργεια 8 MW, ικανή να καλύψει ένα δίκτυο 1.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων στο πλαίσιο ενός μοντέλου Αγροτικής Τηλεθέρμανσης με προϋπολογισμό 10,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο ενώ κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2015 , η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πέρα από τον μοναδικό καταναλωτή που υπάρχει σήμερα , δεν φρόντισε να ενημερώσει και να αποδείξει στην τοπική κοινωνία τα οφέλη που υπάρχουν από την πρωΐμηση των αγροτικών προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό η νέα Δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Νέστου ,την ΔΕΥΑ Νέστου , το ίδρυμα ΕΛΓΟ «Δήμητρα» , το ΑΠΘ και τους τοπικούς Αγροτικούς συνεταιρισμούς με σκοπό την κατασκευή ενός πρότυπου Αγροκτήματος με την χρήση Γεωθερμίας.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να βοηθήσει τους τοπικούς αγρότες να αντιληφθούν το κόστος-όφελος που υπάρχει από την πρωΐμιση διαφόρων καλλιεργειών (σπαράγγια-καρπούζια –δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α) μέσω της αξιοποίησης της Γεωθερμίας .

Παράλληλα ο Δήμος Νέστου έχει ετοιμάσει νέα μελέτη συνολικού προϋπολογισμου 10.500.000 εκ ευρώ , με νέες παραγωγικές γεωτρήσεις , επεκτείνοντας έτσι την δυνατότητα παροχής Θερμικής ενέργειας στο σύνολο του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου, που φτάνει τα 14.000 στρέμματα.

 

Ο δεύτερος στόχος είναι η εφαρμογή της μελέτης που διαθέτει ο Δήμος για την αξιοποίηση δεκαεννέα (19) ηλεκτροπαραγωγικών γεωτρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού και όχι μόνο, οι οποίες αναπτύσσονται ανά ένα (1) χιλιόμετρο εντός του βεβαιωμένου πεδίου και η κάθε μία συνοδεύεται από μία γεώτρηση επανεισαγωγής σε βάθος 800 μέτρων ικανή να αποδώσει 0,5 MW με στόχο η πρώτη απόρριψη του ρευστού να καλύψει 500 στρέμματα καλλιεργειών μετά την ηλεκτροπαραγωγή.

Η Μελέτη είναι πλήρως ώριμη με προϋπολογισμό 70 εκ. ευρώ, οι δεκαεννέα (19) γεωτρήσεις αποδίδουν 9,5 MW. Δηλαδή περίπου 14 εκ. ευρώ από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο.

Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και τμηματικά δηλαδή μία (1) Γεώτρηση μαζί με την επανεισαγωγή καθώς και τους μηχανισμούς μετατροπής της θερμικής σε ηλεκτρική ενέργεια με 3,6 εκ. ευρώ ή κατά ομάδες δηλαδή 4-5 Γεωτρήσεις με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό.

Η μελέτη είναι έτοιμη και περιμένει το πρώτο πρόγραμμα από ευρωπαϊκούς πόρους, ή και εθνικούς από τα μέτρα του οποίου θα επενδυθούν και θα πάρουν σάρκα και οστά οι φιλόδοξες προοπτικές του!

Σε ότι αφορά αυτήν καθ’ αυτήν την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης αξιολογείται σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών και προκύπτει άκρως βιώσιμη με σημαντική ετήσια κερδοφορία, η οποία μπορεί να αποτελέσει το επενδυτικό κεφάλαιο για επιπλέον μελλοντική χρήση.

Η αξιοποίηση της Γεωθερμίας θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου, που θα αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ειδικότερα, θα συμβάλλει στη δημιουργία πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην απασχόληση και στην αξιοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα, στην συγκράτηση του πληθυσμού και την καταπολέμηση της ανεργίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων σχετικά με την μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων και άμεση εξοικονόμηση δημοτικών πόρων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό