Γιώργος Χονδραλής : «διαλείμματα κάθε καλλιτέχνης χρειάζεται έναν δικό του χώρο χρόνο σιωπής για περισυλλογή, σκέψη , αφομοίωση και μετά έρχεται η έκφραση…»

Γιώργος Χονδραλής : «διαλείμματα κάθε καλλιτέχνης χρειάζεται έναν δικό του χώρο χρόνο σιωπής για περισυλλογή, σκέψη , αφομοίωση και μετά έρχεται η έκφραση…»

Ο Γιώργος Χονδραλής, γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα, παράλληλα με την σχολική του εκπαίδευση παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και κλασσικής κιθάρας. Το 1972 – 1977 σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή, Αθηνών, όπου αποφοίτησε με διάκριση.

Το 1978 έκανε το διδακτορικό του στην Γερμανία και το 1986 ίδρυσε την δική του οδοντιατρική κλινική στην πόλη Λουτβιγκσχαφεν της Γερμανίας.

Εκτός την επιστημονική του πορεία υπάρχουν και άλλοι στόχοι και αξίες της ζωής του που τον ακολουθούν μέχρι σήμερα, η πολιτική, η ποίηση γενικότερα η τέχνη.

Από νωρίς ασχολήθηκε με τα εικαστικά, την ζωγραφική και την ποίηση έχουν εκδοθεί αρκετά τραγούδια σε στίχους του σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Γερμανικά και Τούρκικα.

 

 

Καλώς ήρθατε κύριε Χονδραλή. Πως σας βρίσκουμε καλλιτεχνικά αυτή την εποχή; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που έχετε αφιερώσει την προσοχή σας αυτή την περίοδο;

Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι κοντά σας, νομίζω ότι την εποχή αυτή βρίσκομαι σε μια φάση επαναπροσανατολισμού γιατί τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής χώρος και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός κόσμος αναζητούν νέους δρόμους έκφρασης. Η τεχνολογία, ο τρόπος ζωής και τα καθημερινά προβλήματα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με την μεταπολεμική εποχή.


Είναι μακρά η πορεία σας στην μουσική, όσο και στην δημιουργική γραφή μέσω του στίχου και της ποίησης όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία. Εσείς πως κρίνετε αυτή τη διαδρομή; Είστε ευχαριστημένος με όσα έχετε βιώσει;

Είναι γεγονός ότι έχω διανύσει μια μακριά πορεία δημιουργίας δεχόμενος ερεθίσματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Γερμανία. Τα ερεθίσματα αυτά είτε αλληλοσυμπληρώνονται είτε είναι αντικρουόμενα, όμως πάντα γεννούν κάτι καινούργιο.

 

Έχετε πλούσια εμπειρία και από τις 2 χώρες που έχετε ζήσει. Ποιες οι διαφορές στην καλλιτεχνική προσέγγιση ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα;

Πράγματι υπάρχει διαφορά αντίληψης μεταξύ των δύο κρατών για αυτό η καλλιτεχνική προσέγγιση γίνεται με διαφορετικό τρόπο.


Μιλήστε μας για το μουσικό σύνολο “Δροσοσταλιά” που έχετε ιδρύσει από το 2012.  Το ομώνυμο άλμπουμ εκδόθηκε στα Ελληνικά, στα Γερμανικά και στα Τούρκικα. Θεωρείτε ότι αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για το πως η μουσική μπορεί να ενώσει τους λαούς;
Από το 2010 και μετά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο δημιουργίας για εμένα, πλέον έχω περισσότερα λυρικά έργα. Στόχος είναι η κοινωνία που ζούμε να αφυπνιστεί για ένα καλύτερο αύριο, όλα αυτά έχουν εκφραστεί από το μουσικό σχήμα Δροσοσταλιά που ιδρύθηκε το 2012 και είναι και ο τίτλος του τριπλού δίσκου που εκδόθηκε το 2015 σε τρείς γλώσσες, Γερμανικά Ελληνικά Τουρκικά.


Είναι κατά την άποψη σας η μουσική και ο στίχος τελικά μια παγκόσμια γλώσσα; Μπορούν να αλληλοεπηρεαστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε τόπου και να παράξουν κάτι καινούργιο και πιο οικουμενικό ή υπάρχει με αυτό τον τρόπο ο κίνδυνος να χαθεί η ρίζα τους και η αυθεντικότητα τους;

Η άποψη μου είναι ότι η μουσική, ο στίχος , η ποίηση η ζωγραφική κλπ συνθέτουν μια παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να συνδράμει θετικά στην επικοινωνία των λαών . αυτό αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για μια ειρηνική συμβίωση, βεβαίως από την επαφή αυτήν μπορεί να διαφοροποιηθούν οι αυθεντικές  εκφράσεις αλλά αυτό είναι πιο πολύ θετικό παρά αρνητικό. Άλλωστε κάθε τι που εξελίσσεται αλλάζει κιόλας…

 

Μιλήστε μας λίγο και για το πως ξεκινήσατε την δική σας διαδρομή στα καλλιτεχνικά πράγματα. Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα; Τι σας τράβηξε κοντά στη Τέχνη;

Καθένας από εμάς βρίσκει τρόπο να εκφραστεί όταν το θελήσει, εγώ από τα παιδικά μου χρόνια εκφραζόμουν μέσω της μουσικής , ζωγραφίζοντας και γράφοντας ποίηση.

Ποιους θεωρείται ως τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην έως τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Θα ξεχώριζα σε τρεις περιόδους,   την δικτατορική που ήταν και η πιο δύσκολη για να εκφραστεί κάποιος καλλιτεχνικά ελεύθερα, την μεταδικτατορική  που διήρκησε δέκα χρόνια, εκείνη την εποχή γνωρίστηκα και με τον Μίκη Θεοδωράκη, και τέλος την εποχή της Δροσοσταλιάς με την δημιουργία της το 2010.

 

Είναι συνεχής η ανάγκη σας για έκφραση όλα αυτά τα χρόνια ή υπάρχουν και στιγμές που προτιμάτε να κρατάτε απόσταση; Δημιουργικά η Τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σας;

Είναι λογικό στην καλλιτεχνική πορεία κάποιου να υπάρχουν και διαλείμματα κάθε καλλιτέχνης χρειάζεται έναν δικό του χώρο χρόνο σιωπής για περισυλλογή, σκέψη , αφομοίωση και μετά έρχεται η έκφραση…

 

Υπάρχει κάποιος στίχος από όσους έχετε γράψει όλα αυτά τα χρόνια που νιώθετε ότι εκφράζει απόλυτα με λίγες λέξεις όλη αυτή την διαδρομή σας; Αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Είναι δύσκολο να επιλέξω κάτι, όλοι οι στίχου μου είναι κομμάτια δικά μου μιας δεδομένης χρονικής στιγμής και ενός δεδομένου συναισθήματος εκείνη την στιγμή.


Κύριε Χονδραλή σας ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα που είχαμε! Κλείστε την με όποιον τρόπο νομίζεται και με μια αναφορά στα καλλιτεχνικά σας πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εγώ σας ευχαριστώ για τηνδυνατότητα επικοινωνίας μέσω εσάς με το κοινό, στόχος μου είναι να μπορέσω να εκφράσω όλους τους ανθρώπους, αυτήν την στιγμή είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης ενός δίσκου στην αγγλική γλώσσα, περνώ πολλές ώρες στο στούντιο ακούγοντας μελωδίες και γράφοντας ποίηση πάνω σε αυτό το πρότζεκτ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό