Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «Το Αϊτόβουνο»

Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «Το Αϊτόβουνο»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία  με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης οργανώνουν ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «Το Αϊτόβουνο».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Αϊτόβουνο» είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Αφορά τον αρχαιολογικό χώρο του Παπικίου όρους και εστιάζει ειδικά στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού. Σχεδιάστηκε με στόχο να συμβάλλει στην προσέγγιση απομακρυσμένων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσφέροντάς τους το δικαίωμα στην ίση πρόσβαση στην πολιτισμική κληρονομιά, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην αποκέντρωση και εξωστρέφεια του πολιτισμού επεκτείνοντας τη μουσειακή εκπαίδευση εκτός του μουσειακού χώρου. Επιπλέον, στοχεύει στη γνωριμία της εκπαιδευτικής κοινότητας με το Παπίκιο όρος, έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας, ο οποίος παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος. Τέλος, στόχος του είναι, ακόμη, να ευαισθητοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα ιστορικής ταυτότητας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσει την ισότιμη πρόσβαση απομακρυσμένων σχολικών μονάδων στην πολιτιστική κληρονομιά και σε εναλλακτικές μορφές μάθησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προτάσεις για τους εκπαιδευτικούς για την παιδαγωγική μεθοδολογία και τον τρόπο εργασίας στην τάξη, καθώς και πλούσιο υλικό, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την ενασχόληση με το Παπίκιο όρος. Ως πρόγραμμα έχει δύο σκέλη υλοποίησης: Το πρώτο σκέλος υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό εντός του σχολικού περιβάλλοντος αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό της μουσειοσκευής και το δεύτερο υλοποιείται από αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στον αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής μονής του Ληνού.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Χρύσα Καραδήμα – Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό