Σχέδιο για ελάχιστο ΦΠΑ 6% σε τρακτέρ και αγροτικό εξοπλισμό

Σχέδιο για ελάχιστο ΦΠΑ 6% σε τρακτέρ και αγροτικό εξοπλισμό

Σε νέες βάσεις φιλοδοξεί να βάλει η Ευρώπη από το 2025 και µετά το φορολογικό καθεστώς αγοράς αγροτικών εφοδίων και µηχανολογικού εξοπλισµού, φέρνοντας πρόβλεψη µείωσης του ΦΠΑ στις εν λόγω κατηγορίες προϊόντων που κατεβάζει µέχρι και στο 6% τον συντελεστή στην Ελλάδα.

Αν και µακρινή, η πρόβλεψη που πήραν προ ολίγων ηµερών οι υπουργοί Οικονοµικών της ΕΕ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συµβουλίου Οικονοµικών και ∆ηµοσιονοµικών Θεµάτων, σηµατοδοτεί την πρόθεση των Βρυξελλών να αντιµετωπίζονται µε ευνοϊκότερους όρους οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Φυσικά σε µια συγκυρία έξαλλων ανατιµήσεων, όπως είναι η σηµερινή, η διευκόλυνση αυτή δεν ακουµπά παρά ανεπαίσθητα τα οικονοµικά των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ωστόσο, σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς διευκολύνεται η ρευστότητα των µονάδων, ενώ ξεκλειδώνει η δυνατότητα επένδυσης σε αγροτικό εξοπλισµό για µικρούς, µη κατ’ επάγγελµα αγρότες και παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος.

Υπενθυµίζεται ότι στο τελευταίο συµβούλιο των υπουργών Οικονοµικών, υπήρξε πολιτική συµφωνία που µένει να επικυρωθεί τώρα από την Ευρωβουλή, που αφορά στην επικαιροποίηση των κοινών κανόνων ως προς τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήµερα η αγορά τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων φορολογείται µε 24%, αν και για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής ΦΠΑ για τέτοια επενδυτικά αγαθά. ∆εν ισχύει όµως το ίδιο για τους µικρότερους παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος, ούτε για την αγορά µεταχειρισµένων µηχανηµάτων. Οπότε, εδώ εντοπίζεται η πρώτη διευκόλυνση των παραγωγών από την εν λόγω πρόβλεψη.

Αντίστοιχα διευκολύνεται και η αγορά εφοδίων, όπως λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών που σήµερα φορολογούνται µε ΦΠΑ 13%. Η µείωση του ΦΠΑ στο 6%, «εφόσον οι δηµοσιονοµικές συνθήκες το επιτρέπουν» – όπως προβλέπεται στη συµφωνία-, έρχεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των αγροτών, ειδικά σε περιπτώσεις µεγάλων αγορών.

Μείωση του ΦΠΑ προβλέπεται και στις αγοραπωλησίες σύσπορου βαµβακιού, που από το 24% µπορεί να πέσει στο 13% ή το 6%.

Αν και η συµφωνία αυτή είναι προϊόν διετών διαπραγµατεύσεων, η χρονική συγκυρία επίτευξης, µπορεί µέχρι ένα βαθµό να συνδέεται µε την υφιστάµενη κατάσταση στις αγορές αγροτικών προϊόντων και κυρίως µε τις ανατιµήσεις στην ενέργεια και τα εφόδια που προκαλούν τριγµούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν πράγµατι υπάρχει κάποια συσχέτιση µεταξύ αυτών των δύο, η απόφαση µπορεί να αναγνωριστεί και ως µια έµµεση αποδοχή ότι η πληθωριστικής συγκυρίας έχει ακόµα αρκετό δρόµο να διανύσει προτού ξεκινήσει η αποκλιµάκωση.

 

Βασική προϋπόθεση τα δηµοσιονοµικά

Η επίτευξη συµφωνίας πάντως δεν εγγυάται ότι πράγµατι οι διευκολύνσεις αυτές θα εφαρµοστούν, αφού βασική προϋπόθεση είναι τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα να το επιτρέπουν. Άλλωστε, δυνατότητα εφαρµογής ειδικού συντελεστή ΦΠΑ υπάρχει και στην περίπτωση του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που όµως δεν εφαρµόζεται στην ελληνική περίπτωση, ενώ η επιστροφή του από το 2023, αφορά ως γνωστόν έναν στους τρεις αγρότες. Πάντως, σύµφωνα µε το ισχύον σύστηµα ΦΠΑ, ορισµένα κράτη-µέλη είχαν λάβει άδεια κατά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρµόζουν παρεκκλίσεις, όπως απαλλαγές και µειωµένους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριµένα είδη, εκτός του καταλόγου των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αυτές οι εξαιρέσεις οδήγησαν σε ανοµοιοµορφία ως προς τους εφαρµοζόµενους συντελεστές ΦΠΑ, δηµιουργώντας ζητήµατα ανταγωνισµού αλλά και άνισης µεταχείρισης µεταξύ των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

AgroNews/Πετ. Γκόγκος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό