Έχει ο Καθεδρικός της Βαλένθια το Ιερό Δισκοπότηρο ;

Έχει ο Καθεδρικός της Βαλένθια το Ιερό Δισκοπότηρο ;

Το Άγιο Δισκοπότηρο – το ιερό κύπελλο από το οποίο ήπιε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο – είναι ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα στον Χριστιανισμό. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες πηγές μύθου και μυστηρίου της θρησκείας. Ωστόσο, παρά τη φήμη του Δισκοπότηρου, κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πού βρίσκεται ή αν υπήρξε ποτέ. Αλλά, στην Ισπανία, ο καθεδρικός ναός της Βαλένθια πιστεύει ότι έχει το πραγματικό.

«Πάντα λέω πως τα στοιχεία είναι σαν τα κλαδιά από ένα δέντρο», είπε ο Χοσέ Βερδεγέρ, Επιμελητής Ιστορικής-Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς του Καθεδρικού Ναού της Βαλένθια. «Αν έχεις μόνο ένα ραβδί, σπάει εύκολα. Αλλά αν ενώσεις 50 μαζί, δεν μπορείς πλέον να τα σπάσεις. Εδώ, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα μαζί και δεν είναι πια εύκολο να τα διαλύσεις».

Ο Βερδεγέρ αναφέρεται σε μια συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που ορισμένοι πιστεύουν ότι αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του Δισκοπότηρου. Το ίδιο το Δισκοπότηρο αποτελείται από δύο μέρη: ένα κύπελλο από κοκκινοκαφέ πέτρα αχάτη και μια λαξευμένη χρυσή λειψανοθήκη στην οποία είναι τοποθετημένο το κύπελλο. Στη δεκαετία του 1960, μια αρχαιολογική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τμήμα του κυπέλλου χρονολογείται από τον 2ο ή 1ο αιώνα π.Χ. και ήταν φτιαγμένο στο χέρι σε μια τοποθεσία μεταξύ της αρχαίας Παλαιστίνης και της Αιγύπτου, το μόνο μέρος όπου βρίσκεται αυτός ο τύπος αχάτη.

Μέσω της έρευνάς της, η ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Δρ Άνα Μαφέ έμαθε ότι η χρυσή βάση χρονολογείται στον 11ο αιώνα, υποδηλώνοντας ότι οι τεχνίτες εκείνης της εποχής γνώριζαν ότι το κύπελλο ήταν ένα σημαντικό λείψανο και ήθελαν να το επιδείξουν. Η έρευνα της Μαφέ καθόρισε επίσης ότι το δισκοπότηρο έχει το ίδιο μέγεθος και όγκο με ένα παραδοσιακό εβραϊκό κύπελλο kiddush – ένα κύπελλο ευλογίας – το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο.

Για να εξηγήσει πώς το Δισκοπότηρο έφτασε από την Ιερουσαλήμ στη Βαλένθια, ο Βερδεγέρ αναφέρεται στη χριστιανική πεποίθηση ότι ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα στο σπίτι του Αγίου Μάρκου, ενός μαθητή του Αγίου Πέτρου. Υποθέτει ότι όταν ο Άγιος Μάρκος χρειάστηκε να φύγει από την Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. λόγω της εισβολής των Ρωμαίων, πήρε μαζί του το πολύτιμο κύπελλο. Από εκεί, ο Άγιος Μάρκος εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου το κύπελλο παραδόθηκε σε διάφορους Πάπες και τελικά στον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος το έστειλε στην Ισπανία για φύλαξη από περαιτέρω πολέμους. Τελικά, κατέληξε στη Βαλένθια, την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Αραγονίας το 1400.

Έκτοτε, έχει τιμητική θέση στον Καθεδρικό Ναό. Και παρόλο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία μόνο από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και τον Πάπα Βενέδικτο XVI, μπορούν να το δουν όλοι οι επισκέπτες, μαζί με άλλα κειμήλια του καθεδρικού ναού, τα οποία περιλαμβάνουν ένα υποτιθέμενο αγκάθι από το στέμμα του Ιησού και ένα κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε.

«Αν υπάρχει κάποιο δισκοπότηρο που, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν στα χέρια του Ιησού, χωρίς αμφιβολία, το μόνο κύπελλο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις όταν υποβληθεί σε επιστημονική ανάλυση που μπορεί να αναπαραχθεί οπουδήποτε στον κόσμο με τα ίδια αποτελέσματα είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του Καθεδρικού Ναού της Βαλένθια», είπε η Δρ Μαφέ.

Πηγή: BBC

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό